Skip to main content
közigazgatási informatika

Iratdigitalizálással hatékonyabbá vált az állami ingatlanok elbirtoklásának megakadályozása

Szerző: 2014. május 29.június 1st, 2014No Comments

„Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott 281 millió forint értékű támogatásból megvalósult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tarozó PRIV-DAT Dokumentum Archiváló és Tároló Kft. fejlesztése, melynek segítségével azonosításra kerülnek az elbirtoklásban veszélyeztetett, Közép-magyarországi régiót érintő állami vagyonelemek. A projekt az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében elnyert támogatásból valósult meg.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 100%-os tulajdonában álló PRIV-DAT Dokumentum Archiváló és Tároló Kft. „A Közép-magyarországi régiót érintő állami vagyonelemek elbirtoklásának megakadályozását támogató G2G szolgáltatás kialakítása” elnevezésű, EKOP-3.1.3/2012-2012-0007 azonosító számú projekt keretében elnyert 281 153 604 forintos támogatásból végezte el az állami tulajdonban lévő vagyonelemekhez kapcsolódó iratok digitalizálását, optikai szövegfelismeréses (OCR-es) feldolgozását és indexadatokkal történő ellátását. A projekt során összesen 2,5 millió oldalhoz rögzített indexadatokat a Priv-Dat Kft. A projekt révén az MNV Zrt. megnyithatja az elbirtokláshoz kapcsolódó kérelmek elektronikus beküldhetőségének lehetőségét. A projekt célja megvalósult, melynek köszönhetően az adatvagyon elektronikus feldolgozhatóságának kialakításával, elemzésével és adatszolgáltatásával hatékonyabban megakadályozható a Közép-magyarországi vagyonelemek elbirtoklása.

A fejlesztéseknek köszönhetően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. sikeresebben tudja megelőzni vagy megakadályozni a Közép-magyarországi régióban lévő – jellemzően nagy értékű – állami ingatlanokhoz kapcsolódóan beérkező elbirtoklási igényeket és eljárásokat. A projekt eredményeként az állami vagyonelemek megőrzésének fokozása mellett csökkenhet a jelenlegi papíralapú működésből fakadó ügyfélkezelési idő.

A projekt 2013. április 2. és 2014. május 31. között, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban valósult meg.”

Forrás:
Iratdigitalizálással hatékonyabbá vált az állami ingatlanok elbirtoklásának megakadályozása; Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.; 2014. május 28.
EKOP-3.1.3 – Ágazati pályázat a Közép-magyarországi régióban megvalósítandó fejlesztésekre; Széchenyi 2020