Megnevezte miniszterjelöltjeit Orbán Viktor

„Orbán Viktor kormányfő (félkövérrel az új miniszterek):

  • Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterré,
  • Pintér Sándor belügyminiszterré,
  • Balog Zoltán az emberi erőforrások miniszterévé,
  • Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterré,
  • Hende Csaba honvédelmi miniszterré,
  • Trócsányi László igazságügyi miniszterré,
  • Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszterré,
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterré,
  • Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterré,
  • és Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszterré

való kinevezésére kíván javaslatot tenni az államfőnek – derül ki abból a levélből, amelyet a miniszterelnök küldött Kövér László házelnöknek a jelöltek parlamenti bizottsági meghallgatásával kapcsolatban. A dokumentumot Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el csütörtökön az MTI-hez.

Orbán Viktor levelében kérte az Országgyűlés elnökének intézkedését, hogy a miniszterjelölteket – akiket a miniszterelnök javaslatára az államfő nevez ki tárcavezetőknek – a feladatkörük szerint hatáskörrel rendelkező parlamenti bizottságok meghallgassák.

A listán – a mostani kormányhoz képest két új név van, Trócsányi Lászlóé és Seszták Miklósé.

Seszták a kevésbé ismert kormánypárti képviselők közé tartozik. A politikust frakciótársai csendes embernek írták le, akitől „nagy ívű beszédeket nem várnak”, viszont a háttérben sokat dolgozik. Jogi, gazdasági szakkérdésekkel foglalkozik. Főként adó- és pénzügyi tárgyú törvényekhez nyújtott be módosító javaslatokat. Egyike volt annak az öt kormánypárti politikusnak, akik 2011 nyarán benyújtották azt az indítványt, amely szerint társaságiadó-kedvezményt kapnak a látvány-csapatsportot (pl labdarúgás, vízilabda) támogató vállalkozások.

Egy képviselőtársa pedig azt mondta, hogy a KDNP kelet-magyarországi szervezetépítésében is aktívan részt vesz. Politikai pályájáról a politikus akkor az Indexnek azt mondta: nem akar országosan ismert politikus lenni, így többek között államtitkári posztot sem akar szerezni.

Trócsányi László pedig 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete volt, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották, ahol tisztségét 2010-ig töltötte be. Az Orbán-kormány idején nevezték ki Magyarország párizsi nagykövetévé.”

Forrás:
Orbán megnevezte a miniszterjelöltjeit; Index.hu; 2014. május 29.
A miniszterelnök kezdeményezése az Országgyűlés elnökének a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatására; Miniszterelnökség; 2014. május 29. (pdf)

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.