Megosztáson alapuló gazdaság: Csomagkézbesítés közösségi, civil közreműködéssel

„A crowdsourcing vagy közösségi közreműködés az információtechnológia eszközeit használja arra, hogy platformot nyújtson civil (nem szakmai) szereplők számára új típusú szolgáltatásokban való részvételre. Pénzügyi területen ilyen például a Kickstarter, ahol egy-egy ötlet megvalósításához lehet pénzügyi támogatókat keresni. Nagyon viharosan terjeszkedik a taxi-szolgáltatások területén az Uber illetve a szálláskiadásban az Airbnb. Ezek a hagyományos szolgáltatásnyújtást és az ezzel kapcsolatos jogi szabályozást kikerülve rohamosan terjednek, megjelentek már részben Magyarországon is. Ezek a cégek a sharing economy-nak, vagyis a megosztáson alapuló gazdaságnak nevezett jelenség zászlóshajói, de rengeteg cég kezd tevékenységbe ezen a területen. Megjelentek például a csomagkézbesítésben is, az un. utolsó kilométeren lezajló csomagkézbesítésben. Az Egyesült Államok Postai Felügyelete (United States Postal Service Office of Inspector General – OIG) rövid összefoglalót készített erről a területről, abból a szempontból értékelve az eseményeket, hogy milyen lehetőségeket és milyen veszélyeket rejtenek a posta számára.”

Forrás:
Using the ‘Crowd’ to Deliver Packages; United States Postal Service Office of Inspector General; Issue in Focus; 2014. február 12. (pdf)
Crowd-sourced delivery solutions rivet e-retailers’ attention; Agata Kłapeć; evigo.com; 2014. január 15.
DHL trials crowd sourced package delivery in Stockholm; Post & Parcel; 2013. szeptember 3.
Exclusive: Wal-Mart may get customers to deliver packages to online buyers; Alistair Barr és Jessica Wohl; Reuters; 2013. március 28.
Sharing economy; Wikipédia

A bejegyzés kategóriája: gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.