Skip to main content
gazdaságinformatika

Jóváhagyták a Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) koncepcióját

Szerző: 2014. június 17.No Comments

„A Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) az egységes és átjárható közlekedési informatikai megoldások megvalósításának eszköze, amelyet a közlekedési kormányzat a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény (Sztv.) és annak technológiai végrehajtási rendelete alapján kíván létrehozni. A cél a magyar közösségi személyszállítási és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások területén (pl. parkolási Intelligent Transport Systems alapján) alkalmazása, amelyek az Sztv. által előírt területeken egységes és interoperábilis adatokat, adatbázisokat és elektronikus adatkommunikációs technológiát használva alakíthatóak ki.

Az egységes rendszer megvalósítására azért van szükség, hogy hazánk valamennyi közlekedési közszolgáltatása egy platformon keresztül elérhetővé váljon a felhasználók számára, illetve, hogy ezeket a közszolgáltatásokat különféle mobil- és elektronikus fizetési piaci szereplők bármely területen egységes feltételek mellett értékesíthessék ügyfeleik számára.

Az átjárhatóság vagy interoperabilitás biztosítja azt, hogy a különféle közszolgáltatók saját rendszerei között a felhasználók szabadon tudnak mozogni, így nem szükséges például külön a Volán, külön a MÁV vagy külön a BKK rendszereibe belépniük, mert az interoperábilis platformon keresztül bármely közlekedési közszolgáltató rendszerét és szolgáltatásait igénybe vehetik.”

Forrás:
Minisztériumi jóváhagyás a NESZIP-re; Nemzeti Mobilfizetési Zrt.; 2014. június 15.
Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP); Nemzeti Mobilfizetési Zrt.; 2014. június 12. (pdf)