Skip to main content
Internettávközlés

Lassan növekszik a mobilinternet használata Magyarországon

Szerző: 2014. június 20.No Comments

„Az unió tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal emelkedett a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon csupán 6 százalék a bővülés. A Kossuth Rádió Napközben című műsora annak járt utána, vajon mivel magyarázható a lassú ütemű növekedés, s mit tehetünk telefonjaink védelméért.

Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a mobilinternettel rendelkező háztartások aránya. Csak körülbelül minden harmadik magyar családnál van legalább egy ilyen előfizetés, ezzel szemben például Svédországban 78 százalék ez az arányszám. Az EU tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal nőtt a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon lassabb a tempó.

A három évvel ezelőtti adatokhoz képest Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan csupán 6 százalék a bővülés. Svédországban az átlagos havi fizetés 0,6 százalékát költik a felhasználók mobilinternet-előfizetésre, és e tekintetben még Románia is megelőz bennünket.

Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese a műsorban elmondta: tavaly közel 3,2 millió előfizető volt Magyarországon, idén januárban számuk 4,1 millióra emelkedett. Vári Péter úgy véli, a lemaradást le fogjuk dolgozni, és a mobilinternet nagyon közkedveltté válhat. Hozzátette: a mobilinternet nemrégiben jelent meg, az okostelefonok és a tabletek fogják emelni az előfizetések számát, ezeknek a készülékeknek a használatát azonban meg kell tanulniuk az előfizetőknek. A mobilinternethez nemcsak készülékre, hanem hálózatra is szükség van, amelyhez a legkorszerűbb technológiákat kell alkalmazni. A mobilszolgáltatóknak kiírt pályázat lehetővé teszi, hogy nemcsak a sűrűn lakott településeken, hanem vidéken is elérhetővé váljon a széles sávú mobilinternet-szolgáltatás, tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Koi Tamás internetes szakújságíró hozzáfűzte: egyelőre nem jellemző a tudatosság a mobilinternet-felhasználásra, készség szinten főképp a fiatalabb generáció használja a szolgáltatásokat az okostelefonjával vagy a tabletjével.

Koi Tamás úgy véli, a mobilnet azért nem tud alternatívája lenni a vezetékes szolgáltatásoknak, mert alapvetően korlátos erőforrásról van még szó, jóval kevesebb felhasználót tudnak megfelelő minőségben kiszolgálni, mint ahányat a vezetékes szolgáltatók képesek ellátni gyors internettel. Mostanában fognak újabb frekvenciablokkokat felszabadítani a mobilszolgáltatók részére, ezzel gyorsabb és nagyobb kapacitású lesz a mobilinternet – tette hozzá Koi Tamás…”

Forrás:
Ledolgozható az internet hazai lemaradása; Híradó.hu; 2014. június 20.