Skip to main content
egészségügy

Ne a Wikipédiát nézze, menjen orvoshoz!

Szerző: 2014. június 20.június 21st, 2014No Comments

„Egy amerikai kutatás egyértelművé tette: sok minden miatt érdemes a Wikipédiához fordulni, de orvosi tanácsért egyáltalán nem.

Ha házi feladatot kapunk, ha egy sporteredményre vagyunk kíváncsiak, vagy ha egy fontos, de alapvető információ nem jut eszünkbe, akkor nagyon jól jön a Wikipédia, és persze ezer más esetben is. De vannak olyan területek, amelyekre jobb, ha nem az internetes enciklopédiával evezünk, különösen ilyen az orvostudomány. Az észak-karolinai egyetem kutatója, Dr. Robert T. Hasty vezetésével egy alapos vizsgálat indult, amely ezt a véleményt alaposan megerősítette.

A kutatás során tíz olyan, sokakat érintő betegségre és panaszra vonatkozó szócikkeket vizsgáltak, mint a magas vérnyomás, a tüdőrák, a depresszió, a cukorbetegség, vagy a különböző szívproblémák. Ezekből kiderült, hogy átlagosan tízből kilenc szócikkben komoly hibák vannak. Az ok egyszerű: készítőik általában elavult szakirodalmat használnak, vagy frisset, de nem tudják tartani a lépést az új eredményekkel, így ez a 90 százalékos negatív arány természetesen nem csak az angolszász nyelvterületeken, hanem bárhol máshol is igen komoly következményekkel járhat.

A tanulság az, amit a minket féltő szeretteink is mindig mondanak: forduljunk igazi orvoshoz, ha baj van.”

Forrás:
Ne a Wikipédiát nézze, menjen orvoshoz!; HVG.hu; 2014. június 18.