Skip to main content
közigazgatási informatika

Mától személynevekre is lehet keresni a hivatalos cégadatokban

Szerző: 2014. június 23.No Comments

„Hétfőtől személynevekre is lehet keresni a hivatalos cégadatokban – írta közleményében a közhiteles céginformációs szolgáltatás informatikai hátterét biztosító Microsec Zrt.

Egy tavaszi jogszabály-módosítás eredményeként vasárnap éjféltől személynevekre is lehet keresni az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat online céginformációs szolgáltatásában – közölte a rendszer hátterét biztosító Microsec Zrt.

Egy egyszerű kereséssel bárkiről megtudható, hogy saját nevén hány cégben visel tisztséget, illetve hány vállalkozásban rendelkezik tulajdonrésszel. A módosítás előtt ha az adatkérő nem tudta törvényes jogcímmel alátámasztani kérelmét, csak az érintett hozzájárulásával kaphatott meg természetes személyre vonatkozó információkat.

Ez a korlátozás – és az érintettek tájékoztatásának kötelezettsége a személyes adataik lekérdezéséről – kikerült a jogszabályból.

Hegedüs Márton, a közhiteles céginformációs szolgáltatás informatikai hátterét biztosító Microsec Zrt. üzletág-igazgatója szerint a gyakori vezetéknév sem lehet akadálya az információk megszerzésének, mivel a találatokat a lakcím és egyéb személyes adatok, valamint a cégbejegyzést végző bíróság nevének megadásával tovább lehet pontosítani.

A szakember szerint a természetes személyek szabad kereshetősége átláthatóbbá teszi a hazai üzleti életet, lehetőséget teremt a cégtulajdonosoknak kereskedelmi partnereik gazdasági tevékenységének pontos feltérképezésére, de megkönnyíti például az újságírók adatgyűjtő munkáját is.

A céginformációs rendszer jelenleg 600 ezer működő vállalkozás adatait tartalmazza.”

Forrás:
Mától könnyebben fel lehet tárni a hazai cégbirodalmakat; HVG.hu; 2014. június 23.