Skip to main content
távközlés

Nemzeti roamingot tervez a brit kormány

Szerző: 2014. június 24.No Comments

„A terv értelmében a felhasználók a ritkán lakott területeken szabadon választhatnának a hálózatok között. Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban hallani arról, hogy az Európai Unión belül minden roamingdíjtól és egyéb kötöttségtől megszabadulhatunk, legalábbis amennyiben az európai bizottság keresztül tudja vinni akaratát. A mobilszolgáltatók természetesen már készülnek a válasszal, ám eközben mintha megfeledkeznénk arról, hogy az egyes tagállamokon belül sem ideális a helyzet, különösen ami a ritkábban lakott és kevésbé lefedett régiókat illeti.

Lapértesülések szerint a brit kormány egy nemzeti roamingtervvel kíván hamarosan előállni, amely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy szabadon válasszanak a rendelkezésre álló, jobb elérést kínáló hálózatok között, legalábbis ami a távolabbi régiókat illeti. Ezen régiókban az egyes szolgáltatók nem mindig kínálnak megfelelő lefedettséget, így a gyenge térerő miatt itt-ott komolyabb akadályokba ütközik a mobiltelefonok megfelelő szintű használata. Az elképzelés értelmében a szolgáltatók kénytelenek lennének megnyitni hálózatukat a riválisok ügyfelei előtt, hogy azok az elvárt minőségen élvezzék a szolgáltatást.

A kulturális, média, illetve sportügyekért felelős Department for Culture, Media and Sport (DCMS) új első embere, Sajid Javid kötelezné erre az érintett cégeket, akik természetesen ellenzik a tervet. Szerintük ez még tovább rontaná a helyzetet a szóban forgó, ritkán lakott területeken, hiszen a cégek még kevésbé látnák értelmét újabb tornyok építésének, a rendelkezés által okozott további költségeket pedig előbb-utóbb mindenképpen maguk a felhasználók lennének kénytelenek magukra vállalni. A Three [távközlési szolgáltató] szóvivője emellett kiemelte, hogy szeretnék elérni a 98 százalékos lefedettséget, ennek érdekében komoly erőfeszítéseket tesznek, így nem mondható, hogy a szolgáltatók az utóbbi időben elhanyagolják feladataikat.

A kormányzat a jelek szerint ragaszkodik az elképzeléshez, szeretnének minden szempontból kiváló szolgáltatást garantálni a fogyasztóknak, amire jó példa, hogy jelenleg is 150 millió fontot fordítanak a lefedettséget nélkülöző területek bekapcsolására.”

Forrás:
Nemzeti roamingot tervez a brit kormány; SG.hu; 2014. június 24.