Skip to main content
gazdaság

Az év első felében több mint 79 milliárdot hozhat az e-útdíj

Szerző: 2014. július 1.No Comments

„A rekordgyorsasággal bevezetett, rendkívül költséghatékonyan működő hazai e-útdíj első évét állami szereplők és hazai vállalkozások együttműködése tette egyértelmű sikertörténetté – mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2014. június 30-án, Budapesten. A 3,5 tonna feletti tehergépjárművek tavaly július elseje óta fizetnek a megtett úttal arányos úthasználati díjat Magyarországon.

Az intézkedés hozzájárul a közúthálózat fenntartásához és fejlesztéséhez kapcsolódó finanszírozás korszerűsítéséhez, elősegíti az igazságosabb költségviselést, és megerősíti a vasút versenyhelyzetét. A kormánydöntéstől alig több mint egy év, a szállítói szerződéskötéstől mindössze két és fél hónap telt el az éles indulásig. A kivitelezés rekordidő alatt ment végbe, hiszen pl. a német, osztrák, szlovák rendszerek esetében 1-3 év kellett az üzemkezdéshez – emlékeztetett Seszták Miklós.

A rendszer kiépítése nemcsak gyors, hanem gazdaságos is volt: a 42 milliárdos költségvetési forrásból az ellenőrzés fejlesztésének költségeit beleértve kevesebb mint 36 milliárd forintot használtak fel. A megtakarítás a korábbi tervekhez és más országok hasonló kiadásaihoz képest még jelentősebb: a szocialista kormányzat PPP-konstrukcióban közel 70 milliárd forint költséggel tervezte a megvalósítást. Szlovákiában az egy kilométerre vetített üzemeltetési költség háromszorosa, Németországban a megvalósítás és 12 éves üzemeltetés azonos adata ötszöröse a magyar rendszerének.

A tárcavezető kifejtette: a bevezetés műszaki bravúrja a magyar innovációt és szakértelmet dicséri. A rendszer nyitott: míg másutt egyetlen multinacionális vállalaton keresztül lehet bekapcsolódni a díjfizetésbe, Magyarországon piaci alapon jelenhetnek meg bevallási közreműködőként hazai kis- és középvállalkozások, flottakövető cégek.

Az útdíjszedés üzembiztosan és zavarmentesen működik, már az első félévben a várakozásokat felülmúló díjbevétel folyt be belőle. Az idei év első hat hónapjára tervezett 75 milliárd forintos elvárás június 22-én teljesült, a végleges adat nagyon jó eséllyel meghaladja a 79 milliárd forintot is – emelte ki Seszták Miklós. Jelentős fejlemény, hogy tíz hazai regisztrált felhasználóból kilenc már fedélzeti eszközt használ.

A szolgáltatások folyamatos fejlesztésével a megtett úttal arányos útdíjfizetés egyre jobban alkalmazkodik a felhasználók igényeihez. Az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek megkezdett integrációja hamarosan még hatékonyabbá teszi az ellenőrzést. A magyar e-útdíj sikerét bizonyítja, hogy a hazai megoldások iránt egyre élénkülő nemzetközi érdeklődés tapasztalható.”

Forrás:
Az év első felében több mint 79 milliárdot hozhat az e-útdíj; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. június 30.