Skip to main content
politikai informatika

Norvégiában nem lesz elektronikus szavazás

Szerző: 2014. július 1.No Comments

„Norvégia vezetése úgy döntött, hogy a szavazók aggályai miatt nem kísérleteznek tovább a papíralapú szavazás digitálissá alakításával.

A múlt hét végén a norvég modernizációért felelős (fejlesztési) miniszter bejelentette, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy határoztak, hogy felfüggesztik a parlamenti és az önkormányzati szavazásokon tesztelt, azok lebonyolítására kialakított e-szavazási rendszer fejlesztését, mivel a választópolgárok nem tartják biztonságosnak, és félnek attól, hogy annak sérülékenysége miatt a demokratikus választásokhoz szükséges titkos szavazás rendszere megrendülhet, ha a személyes adatok és döntések nyilvánosságra kerülnek. A választói elégedettség vizsgálati eredménye mellett az is erre a döntésre sarkallta őket, hogy a parlamentben is sokan kifogásolták a módszert.

Norvégiában 2011 óta próbálgatták az e-szavazás rendszerét, azóta két választáson tesztelték a megoldást. Korábban sokan támogatták a bevezetését, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az emberek – egyelőre? – nem bíznak benne. Ráadásul a 2013-as választásokon sok szakmai kritika is érte a rendszert, mivel biztonsági szakemberek úgy vélekedtek, hogy az alkalmazott titkosítási technológia nem megfelelő, teljesen új mechanizmust kellene kialakítani. Egy a sikert bizonygató tanulmány szerint az ekkori tesztnél 12 városban, ahol összesen 250 ezer polgár szavazhatott, a jogosultak 38 százaléka, 70 ezer állampolgár választotta az e-szavazás lehetőségét. Ám ezt a jelentést következtetéseiben felülbírálta egy norvég állami kutatóintézet (állításuk szerint nincs arra bizonyíték, hogy a fő célt, a fiatalok szavazási hajlandóságának növelését el lehetne érni ezen a módon), akik például arra is felhívták a figyelmet, hogy a szavazók közel egy százaléka kétszer is szavazott: egyszer elektronikusan, majd még egyszer papíron.

Egyébként a világ digitálisan fejlett, demokratikus berendezkedésű országaiban egyre több helyen próbálkoznak az e-szavazás bevezetésével: ám a siker változó, a felmerülő problémák pedig hasonlóak a Norvégiában tapasztaltakhoz”

Forrás:
Ami nem lesz: elektronikus szavazás; Dajkó Pál; IT café; 2014. június 30.