Skip to main content
társadalom

Tizenhétezren kaptak lehetőséget a digitális felzárkózásra Borsodban

Szerző: 2014. július 1.No Comments

„Átadták az utolsó ingyenes laptopokat is a Digitális Közösség Program nyerteseinek 2014. június 30-án, Miskolcon.

A borsodi megyeszékhely és Miskolc járás összesen tizenhétezer lakosa csatlakozhat a digitális világhoz, és élvezheti a jövőben annak minden előnyét. A Kormány az eszközök kiosztása mellett térítésmentes oktatással is támogatja a programban résztvevőket. Az első csoportok képzése lezajlott, a további nyertes pályázók a tapasztalatok összegyűjtését követően, a nyári szünet után ülhetnek iskolapadba.

A laptopokra jogosultak közel 40 százaléka az álláskeresők, a 45 év felettiek, kismamák és a megváltozott munkaképességűek közül került ki, nekik munkahelyük megtalálásában, megtartásában, önképzésükben segít a program. Nagy számban jutottak eszközhöz a hátrányos helyzetű általános és középiskolai diákok, akik így könnyebben vehetik az iskolai akadályokat, jobb esélyekkel indulnak a továbbtanulásban és későbbi elhelyezkedésben is. A fiatalabb generációk mellett az idősebbek sem maradtak ki a programból, esetükben a számítógép- és internet-használat a hivatalos ügyek intézésében, a kapcsolattartásban, a tájékozódásban és a mindennapi élet megkönnyítésében játszik nagy szerepet.

A digitális eszközök használata és a digitális kompetenciák elsajátítása ma már alapvető elvárás az hétköznapi élet legtöbb területén. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy mintegy 3,5 millió magyar állampolgár digitálisan írástudatlannak számít. A Kormány ezért kiemelten támogatja a digitális írástudás szintjének növelését, ennek érdekében indította el tavaly novemberben az európai szinten egyedülállónak számító Digitális Közösség Programot. A kedvező visszajelzésekre, sikerekre támaszkodva ősztől Salgótarjánban folytatják, később akár országos szintre is emelhetik a kezdeményezést.

A digitális írástudatlanság felszámolására a 2014-2020 között uniós pénzügyi időszakban mintegy 30 milliárd forint forrás áll Magyarország rendelkezésére.”

Forrás:
Tizenhétezren kaptak lehetőséget a digitális felzárkózásra; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. július 1.