Skip to main content
energiainformatikaInternetszakirodalom

Energiafalók a hálózatba kötött eszközök

Szerző: 2014. július 8.július 12th, 2014No Comments

„Az internet egyre több területen számít meghatározónak. Ennek azonban – a növekvő energiaköltségek miatt – komoly ára van. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) aktuális tanulmányá szerint az online eléréssel rendelkező eszközök rendkívüli mértékben fogyasztják az energiát, ugyanis a kétharmaduk nem hatékony technológiákat használ. A More Data, Less Energy című dokumentumból kiderült, hogy a világszerte működő közel 14 milliárd internet-hozzáféréssel rendelkező eszköz felelős azért, hogy tavaly körülbelül 80 milliárd dollár értékű energia lett elpazarolva.

A modemek, nyomtatók, játékkonzolok és televíziós kiegészítők 2013-ban összesen 616 terawattórát fogyasztottak. Ennek a mennyiségnek a közel kétharmada, 400 terawattóra azonban gyakorlatilag értelmetlenül használódott el. A 400 terawattóra megfelel Nagy-Britannia és Norvégia éves fogyasztásának. A túlzott mértékű energiapazarlás elsősorban a nem hatékony készenléti technológiák miatt valósult meg, ugyanis a termékek gyakran akkor is fenntartják az internetkapcsolatot, amikor arra semmi szükség sincs.

Az IEA nem számol a helyzet javulásával, ellenkezőleg: 2020-ra az elpazarolt energia értéke elérheti a 120 milliárd dollárt. Ennek oka, hogy egyre több berendezés (mosógép, konyhai eszköz, termosztát stb.) csatlakozik majd a világhálóhoz. Ezek kapcsán gyakran elhangzik a hardverek és az energiafogyasztás „intelligens szabályozása”, de eközben elfelejtődik, hogy ebből a megtakarításból nem profitál senki, csupán a költségek tolódnak el más irányba.”

Forrás:
Energiafalók a hálózatba kötött eszközök; Sg.hu; 2014. július 8.
Study finds that inefficient connected devices suck up 80 billion dollars of electricity annually; Drew Prindle; Digital Trends; 2014. július 4.
More Data, Less Energy: Making network standby more efficient in billions of connected devices; OECD/International Energy Agency; 2014. július 2.