Skip to main content
egészségügypolitikai informatika

Pár kattintással ellenőrizhetőek lesznek a svéd orvosok

Szerző: 2014. július 8.július 12th, 2014No Comments

„Hamarosan néhány kattintással leellenőrizhetik a svédek, hogy az őket kezelő orvosnak volt-e műhibapere. A tervekről a januárban indult Lexbase.se internetes oldal számolt be az Expressen című bulvárlapnak.

A Lexbase segítségével a svédek már most bárkiről lekérdezhetnek információkat: megtudhatják, volt-e büntetett előéletű például a szomszédjuk. A név vagy a tb-szám alapján a honlap csak azt jelzi, hogy az illetőt elítélték-e bármiért a megelőző öt évben, a részletek, köztük a bűnelkövető aktuális lakhelyének megismeréséhez már egy fizetős szolgáltatást kell igénybe venni.

A regiszter sikeréből kiindulva az adatbázist a jövőben azokról az orvosokról és fogorvosokról szóló információkkal egészítik ki, akiket valaha megvádolt a svéd egészségügyi hatóság.

„Azt tervezzük, hogy a fogyasztói panaszokkal foglalkozó hatóság döntéseit is publikáljuk” – mondta a lapnak Magnus Gröndal, a Lexbase társalapítója.

Svédországban egy törvény mindenkinek betekintést enged a nyilvános dokumentumokba és bírósági határozatokba, az új honlap ezt teszi nagyon egyszerűvé.”

Forrás:
Pár kattintással leellenőrizhetőek lesznek a svéd orvosok; HVG.hu/MTI; 2014. július 8.
Korábbi cikkeink a témában