Skip to main content
közigazgatás: magyar

Interjú Lázár Jánossal

Szerző: 2014. július 9.No Comments

„…„A Miniszterelnökséget vezető miniszterként köszönthetem, nagy váltás volt az államtitkársághoz képest. Mit jelentett ez az ön munkájában? – tette fel az első kérdést Csorba Mária, Vásárhelyi Televízió szerkesztője.

– Még több munkát, egyelőre ennyit látok belőle. Híresen nem adok arra a stallumrendszerre, vagy arra, ami díszletként körülveszi ezt a munkát és ezt meg is akarom tartani. Nem foglalkoztat a díszlet jellege, a munka érdekel. Nagyon érdekes feladatokat kaptam a miniszterelnöktől. Nem mondom, hogy keveset, sőt merem állítani, hogy nagyon sokat, de igyekszem majd megfelelni. Ez egy abszolút kihívás, sok buktatója, nehézsége van. Egy kormányzat munkáját egybefogni, egy ország irányítását kézben tartani nem egyszerű feladat – válaszolta Lázár János.

A politikus szerint ez egy nagy teher és felelősség, de nem szeret rá gondolni, mert akkor megretten az ember. – 39 éves vagyok, nagyon régóta foglalkozom a városban közéleti kérdésekkel, de néha magam is mosolygok azon, hogy mit keresek ott. Nagy felelősség, amit a miniszterelnök úr a vállamra rakott és nagy bizalom, hogy ezt a döntést meghozta, hogy közvetlen munkatársként segíthetem az ország irányításában és kormányzásában. A végrehajtó hatalom első számú vezetője mellett dolgozni az minden munkahelyen nagyon nagy feladat, lehetőség. Az ember döntéseinek komoly következménye van, fel kell nőni a feladathoz, bele kell izmosodni a kabátba és meg kell szokni azt, hogy az ember az ország felelős döntéshozója. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyű, de nem foglalkozom ennek a személyes, emberi dimenzióival – mondta Lázár János.

A műsorban a június 6-i eskütétel is szóba került. A politikus nem hagyta nyom nélkül azt a napot, ezért Kossuth Lajos Deák Ferencnek írt „Cassandra” című levelével érkezett a Parlamentbe, amelynek egy példányát bekereteztette, ami most is ott van a szobájában, hogy elkerüljék a rossz kompromisszumok és, hogy csatát jól bírja.

A magyarok jövője, a magyarok függetlenségétől elválaszthatatlan
– A következő években a legfontosabb az ország gazdasági, társadalmi függetlensége, a nemzeti szuverenitás kérdése. Én erre áldozom az országos politikai munkámat – mondta a miniszter, aki szerint most zajlik egy nagy globalizáció, egy nagy integráció a világban. Nagyon fontos, hogy a mi ezer éves hagyományainkat, tradícióinkat megőrizzük. Minden nap éri hatás az országot, hogy feladjon valamit saját magából, hogy a közös oltárán valamit áldozzon. Én úgy gondolom, hogy az ország és a nemzet jövője akkor biztosított, hogy ha az ország függetlensége biztosított. A magyarok jövője, a magyarok függetlenségétől elválaszthatatlan. Ez a személyes életemben is nagyon fontos, hogy a saját lábamon álljak, függetlenül gondolkodjak a világról és ezt képes legyek felvállalni politikai csatákban. Ami rám van bízva a kormányzásból, ott minden nap azon dolgozom, hogy az ország függetlenségével szemben álló erők ne nyerjenek többséget, kisebbségben maradjanak és törekvéseiket megpróbáljuk demokratikus politikai eszközökkel visszaszorítani – fogalmazta meg a célokat a politikus, majd hozzátette, tudatosan törekednek az ember, avagy saját hazánkat megtartó értékek a lebontására, de sok támadás éri a család intézményét is. Az európai keresztény kultúrkör ellen is sok lépés történik, mint hogy ha egy lejárt világ lenne. Azt látom, hogy ami a magyarságot megtartotta ezer esztendőn keresztül, azt jó néhány helyen megkérdőjelezik. Erről gondolkodni érdemes. Ahol vagyok most, az ad a dolgokra egy olyanfajta rálátást, amely lehetővé és szükségessé teszi, hogy gondolkodjak ilyen kérdésekről, hogy ennek az országnak az 5, 10, 15, 20 éves jövője milyen lehet. Én azt gondolom, csak akkor van jövőnk, ha a nemzeti függetlenségünket globális keretek között megpróbáljuk megtartani.

– Nekem az a feladatom, hogy Orbán Viktor munkáját segítsem. Ebbe benne van az Ő kabinetirodája, a személyes ügyei és benne van a kormányzatnak a közigazgatási, vagy politikai működtetése. Politikai igazgatást végzek és arra törekszem, hogy az ország végrehajtó hatalmának, vagy intézményrendszerének az egyes számú vezetőjének a munkafeltételek rendelkezésre álljanak. A kormányülések előkészítésétől kezdve a kormányzati programok megvalósításán át, a kormányzati munka összehangolása mind-mind a feladataim közé tartozik. És akkor még nem beszéltünk az uniós fejlesztésekről, a határon túli magyarok ügyéről, vidékfejlesztésről, a területi közigazgatás felügyeletéről. Tehát nagyon sok olyan részfeladat van, amely nagy felelősséget jelent – tette hozzá.

Gondolkodni kell a város jövőjéről
– Az önkormányzatok jövő befolyásolási képessége változik meg. Egy vásárhelyi testület, polgármester döntésivel közvetlenül fogja befolyásolni az itt élők emberek jövőjét, életkörülményeit, életfeltételeit, lehetőségeit. A következő testület 2014-től 2019-ig egy nagyon fontos időszakban az Európai Uniós pénzekből megvalósuló fejlesztések idején, egy két-harmados felhatalmazással rendelkező Orbán Viktor vezette kormány idején óriási lehetőséget jelent a város jövője szempontjából, tehát jövő befolyásoló képességgel fog bírni a következő képviselő-testület.

Az a világ, hogy Budapestről mondják meg, hogy mit kell csinálni, mire kell költeni a pénzt, mit kell építeni és hogyan legyen ez elmúlt. A klasszikus infrastruktúrális fejlesztésekből egy sokkal kiműveltek, kifinomult gondolkodásra van szükség a következő négy évben.

Gondolkodni kell a város jövőjéről. Olyan idők járnak, amikor érdemes gondolkodni az ország és a város jövőjéről is én ezt képviselem…”

Forrás:
Lázár János: nem foglalkoztat a díszlet jellege, a munka érdekel!; Antal Sándor; Promenád.hu; 2014. július 8.