Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Radikális eszközökkel csökkentené a bürokráciát és a jogszabályi dzsungelt Kósa Lajos

Szerző: 2014. július 10.No Comments

„Radikális eszközökkel csökkentené a bürokráciát és a jogszabályi dzsungelt Kósa Lajos, aki a Figyelőnek adott interjúban néhány szokatlan ötletét is megosztotta a nyilvánossággal.

Ha a bürokráciára bízzuk a bürokrácia csökkentését, az nem fog menni – mondta Kósa Lajos a Figyelőnek adott interjúban. A Fidesz ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a kormány elhatározott szándéka volna az adminisztráció csökkentése, és lényegében elismerte, hogy ez az elmúlt négy évben a kormány eltökéltsége ellenére sem ment.

A túlbonyolított jogszabályi környezetre példákat is hozott: olyan példát hozott, hogy ha meg akarná szüntetni, hogy kötelező legyen izzókészletet tartani az autóban, akkor képviselői indítványként a parlament egyszerűen megszüntethetné ezt a kötelezettséget, míg ha államigazgatás úton fogna bele, és elkezdené köröztetni előtte az érdekképviseletek között, akkor semmilyen változás nem történne.

Kósa Lajos több, cégeket érintő jogszabályt is megváltoztatna, példaként az irodistáknak is kötelező balesetvédelmi oktatás életszerűtlenségét említette, vagy azt, hogy a kereskedők mérőberendezéseit a mérésügyi hivatal egész apparátussal ellenőrzi, miközben a fogyasztóvédelem lényegében ugyanezt csinálja, amikor tesztvásárlásokat végez. Nonszensznek nevezte azt, hogy a kamara megköveteli, hogy a szakképzésben részt vevő oktatóknak akkor is kötelező részt venniük a kamara által szervezett képzési rendben, ha abból a tárgyból doktori fokozatot szerzett az illető.

A közbeszerzést is egyszerűsíteni kell, mondta Kósa, és szerinte ezt csak radikálisan szabad csinálni. A bíróságok terhelése 20-25 százalékkal csökkenthető szerinte, például akkor, ha bizonyos ügyértékhatárig csak egyszerű felülvizsgálati jog volna, vagy az sem, vagy például bizonyos értékhatár alatt a peres fél fizesse ki a teljes államigazgatási költséget.

Az országnak súlyos milliárdokba kerül, hogy van kötelező tervellenőr, de minek – mondta Kósa, aki egy újabb példát is hozott: a korábbinál sokkal bonyolultabbak a cégautóhasználati szabályok, ahelyett, hogy bárki bármire használhatná a cégautót egy átalányadó befizetésével.”

——————————————

„Formális pozíció nélkül, a frakcióból akar küzdeni a jogszabályi dzsungel, a bürokrácia ellen a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki néhány formabontó ötletét is megosztotta a Figyelővel.

A bürokráciacsökkentés a kormány elhatározott szándéka, de ezt nem lehet a bürokratákra bízni – mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke a Figyelőnek. „Ezt egy kicsit kalóz módon vagy kuruc taktikával lehet megcsinálni, kifejezetten a frakcióból” – tette hozzá.

Szerinte, ha egy jól sikerült gazdaságszabályozási deregulációt hajtanak végre, az a GDP-t 1,5 százalékkal is megdobhatja.

Radikális ötletek
A politikus kifejtette, deregulálni csak radikálisan szabad, megfelelő eszközökkel a bíróságok terhelését 20-25 százalékkal tudnák csökkenteni.

„Nagyon meredek, amit mondok, a jogászok rögtön eldobják az agyukat, de mi értelme van annak, hogy egy 1500 forintos ügyértékre az államigazgatás elkölt 150 ezer forintot? (…) Mondhatnánk azt, hogy bizonyos ügyértékhatárig csak egyszeres felülvizsgálati jog van. Vagy az sincs. Vagy mondjuk egy bizonyos értékhatár alatt, aki akar, pereskedjen, de fizesse ki a teljes államigazgatási költséget. Nincs illetékmentesség, nincsenek kedvezmények” – fejtette ki egyik elképzelését Kósa Lajos.

Nem félti a bürokratákat

A dereguláció nyomán állásukat vesztő bürokraták sorsával kapcsolatban azt mondta: a szaktudásukkal, rátermettségükkel kitűnően el tudnak majd helyezkedni.

A politikus a Figyelőnek beszélt egyebek mellett arról is, nem számít arra, hogy az Alkotmánybíróság még az önkormányzati választások kiírása előtt döntene a budapesti választás új szabályairól…”

Forrás:
Kósa Lajos: aki kis összegű ügyben perelne, az fizessen; HVG.hu; 2014. július 10.
„Eldobják az agyukat” – ez lesz, ha megvalósulnak Kósa Lajos ötletei; Váczi István; Figyelő Online; 20104. július 10.