Skip to main content
gazdaság

Kínálati, de drága piacot hozott az új mobilparkolási rendszer

Szerző: 2014. július 20.No Comments

„A július 1-jén élesített új mobilparkolási platformon az indulás óta a felhasználók közel félmillió parkolási tranzakciót hajtottak végre, egyes viszonteladók megháromszorozták az általuk bonyolított napi parkolási tranzakciók számát.

A rendszert működtető Nemzeti Mobilfizetési Zrt. elégedett az eddigi eredményekkel, tegnap kiadott közleményükben elmondják, hogy az országosan egységes – az eddigi 42 helyett 70 helyen elérhető – közterületi mobilparkolási rendszer az indulást követő első két hétben (13 üzemnap alatt) 480 737 érvényes parkolási tranzakciót bonyolított le, miközben 438 822 parkolás ellenőrzését végezték el az önkormányzatok parkolási társaságai és 50 746 autópálya e-matricát vásároltak az autósok az új rendszeren keresztül.

A Zrt. hat viszonteladóval indította el szolgáltatását. Ezek a partnerek többféle mobilfizetési megoldással, eltérő tranzakciós díjakon kínálnak mobilparkolási szolgáltatást az autósoknak. Az eddig legnépszerűbb, a mobiltelefonos egyenleg terhére sms-el lebonyolított, úgynevezett ad hoc mobilparkolás 75 forintos díján a piacvezető Telekom nem módosított, a két másik szolgáltatónál (Telenor és Vodafone) viszont e díjak növekedtek. Az országosan egységes rendszerhez csatlakozott további mobilparkolási szolgáltatóknál, illetve közvetlenül a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nél azonban az autósok az eddigi árnál olcsóbban is igénybe vehetik a közterületi mobilparkolási szolgáltatást.

Lesz olcsóbb?
„Az autósoknak meg kell szokniuk a mobilparkolás terén július 1-től megvalósult kínálati piacot és mint minden más szolgáltatás esetében, ki kell választaniuk a számukra legjobbat. Eddig sem az ad hoc, sms-alapú mobilparkolás volt a legolcsóbb megoldás, azonban a más megoldást kínáló szolgáltatók nem tudtak mindenhol mobilparkolást biztosítani, így az autósok nem szokhattak át a költségkímélőbb módszerekre. Az egységes rendszer elindulásától azonban minden mobilparkolási szolgáltató országos szolgáltatást nyújthat. Ezért az az autós, aki tudatos vásárlóként összehasonlítja az árakat és a szolgáltatásokat, e hónap elejétől az eddiginél olcsóbban tud mobilparkolni az ország valamennyi közterületi fizetős parkolási övezetében” – nyilatkozta Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

A piaci verseny kialakulásától a társaság azt várja, hogy középtávon a parkolás kényelmi díjai mérséklődjenek és egyúttal a szolgáltatási portfólió tovább bővüljön, ezzel is erősítve a Magyarországon elérhető készpénzkímélő mobilfizetés fejlődését.”

Forrás:
Kínálati, de drága piacot hozott az új mobilparkolási rendszer; IT café; 2014. július 15.