Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Zöld-Nagy: tovább halad a kormányablakok kialakítása

Szerző: 2014. július 20.No Comments

„Megfelelően kezelte a KEK KH az okmányirodai rendszer múltheti leállását: a jogi hitelesítési gondokat pár óra alatt kiküszöbölték. A Rádió Orient műsorában Zöld-Nagy Viktória elmondta, a fennakadást hosszított nyitva tartással és az ügyfelek más hivatalba terelésével oldották meg. A helyettes államtitkár közölte, hiába lassult le a kormányablakok átadása, folyamatosan halad tovább a reform: erősödik a postával való együttműködés, továbbá az informatikai fejlesztések is végük felé közelednek.

A helyettes államtitkár az ügyfélszolgálati működésé keretében kérdésre válaszolva elmondta, hogy megfelelően kezelte a KEK KH az okmányirodai informatikai rendszer részleges leállását július 8-án. Zöld-Nagy Viktória elmondta, a fennakadást hosszított nyitva tartással és az ügyfelek más hivatalba irányításával, valamint új időpont felajánlásával oldották meg. Július 8-án reggel 6-kor észlelték az első problémákat az okmányiroda informatikai rendszerében, majd leállt több alkalmazás. A jogi hitelesítési problémákat pár óra alatt sikerült elhárítani a KEK KH kollégáinak, a rendszer már délután negyed 2-re teljes körűen működőképes lett. Az ügyintézők külön gondoskodtak a fennakadások miatt hátrányba került állampolgárokról: a hosszított nyitva tartás mellett megosztották a hivatalok között az ügyterheket vagy új időpontot adtak az ügyfeleknek. A Rádió Orient műsorában Zöld-Nagy Viktória elmondta, a leállást az okmányirodai rendszer és a Belügyminisztérium irányítása alá került KEK KH jól kezelte a fennakadást.

A kisebb informatika fennakadás ellenére tovább halad a területi közigazgatás átalakítása: júliusban adják át Lőrinciben az 50. kormányablakot. A részletes statisztikai adatgyűjtés eredményei kiemelkedő ügyfél-elégedettségről tanúskodnak továbbra is. „Óránkénti bontásban vezetett statisztikai adatszolgáltatás alapján látjuk az ügyfelek részéről felmerülő kérdéseket, ügytípusokat és az ügyfélforgalmat, így igazodni tudunk a népszerű ügyekhez és a forgalmasabb időszakokhoz – ebből a tapasztalatból táplálkozhatunk a további kormányablakok megnyitásakor” – hozzátette, a kormányablakok megnyitásának lassuló folyamata az uniós projektek csúszásaiból fakad. „Megtörtént az informatikai eszközök beszerzése, valamint a gépek kormányablakos alkalmazásra való átállásának megkönnyítése, emellett már 7000 fő felett van a KAB-képzést elvégzettek száma is.”

Az okmányirodák kormányablakká alakulása nem érinti az ügyfeleket: az ügyintézés ideiglenesen más helységekben zajlik, majd az átalakítás végén a régi helyszínen már az új kormányablak várja az ügyfeleket a kibővült szolgáltatási portfólióval. Az új ügyintézési pontok helyszíne emellett a közlekedéshez is igazodik, a forgalmasabb csomópontokhoz költöznek a hivatalok. Zöld-Nagy Viktória elmondta, a jövőben további informatikai fejlesztésekre, valamint az iktatórendszer átalakítására, a kormányablak és az eljáró hatóságok közötti informatikai kapcsolat megteremtésére van szükség. Azzal, hogy az e-közigazgatásért felelős miniszter a belügyminiszter lett, mindezek megvalósításához a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium között nagyon szoros az együttműködésre van szükség.

A kormányablakok fizikai kialakítása mellett párhuzamosan zajlik az ügyintézés minőségének emelése, a teljes körű ügyfélkiszolgálás megteremtése. Ebbe illeszkedik a postával való együttműködés erősítése is. Számos kormányablakban már jelenleg is működik postapont, vagy a kormányablak ügyintézők látnak el pénzkezelési funkciót, de előfordul, hogy a helyi posta hosszabbított nyitva tartással segíti az ügyfelek ügyintézését. „Hosszú távon természetesen a különféle megoldások egységesítése a cél. A kormányzat az elektronikus fizetést támogatja, de emellett figyelemmel kell lennünk arra is, hogy az ügyfelek egy része továbbra is a sárga csekkes befizetést részesíti előnyben. A bankkártyás fizetés technikai feltételei a kormányablakokban adottak, az érintett szervek közötti pénzügyi kapcsolat kiépítése a következő lépés.””

Forrás:
Zöld-Nagy: tovább halad a kormányablakok kialakítása; OrientPress; 2014. július 14.