A brüsszeli revizorok kezében a fizetési moratórium feloldása

„ Nem kevesebb, mint négy könyvvizsgálói jelentés eredményétől teszi függővé az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatósága, hogy zöld jelzést adjon-e azoknak a kifizetéseknek, amelyek a támogatások lebonyolításáért felelős magyar intézményrendszer április közepi átalakítása óta és azt követően váltak illetve válnak esedékessé.

Az Európai Bizottság regionális főigazgatósága még mindig vizsgálja, hogy a kohéziós források felhasználását az április közepén átalakított magyar intézményi rendszerben is az előírásoknak megfelelően végzik és ellenőrzik-e. A BruxInfo úgy értesült, hogy az új számlák benyújtása és a jövőbeni fizetések szempontjából lényeges döntés alapvetően négy revízió eredményén múlik.

Ebből kettőt a magyar auditáló hatóság végez el, amely már eljuttatta jelentéseit Brüsszelnek, ahol azokat jelenleg is tanulmányozzák. A könyvvizsgálói jelentések egyike az irányító hatóságok funkcióinak a felelős minisztériumokhoz történő átirányítását, míg a másik a közreműködő hatóságok minisztériumokba való beolvasztását vette górcső alá.

Ezzel párhuzamosan a bizottsági revizorok is ellátogattak július 6. és 10. között Magyarországra, és rövidesen ők is elkészítik ugyanebben a tárgyban a két jelentésüket.

A Bizottság szakszolgálatai ezt követően a négy jelentés tükrében alakítják majd ki a véleményüket arról, hogy az uniós támogatások menedzselése és a kifizetések ellenőrzése az új struktúrában is hatékony módon biztosítva van-e, és a magyar hatóságok által benyújtandó számlák kifizethetők-e vagy sem – értesültünk megbízható forrásból.

Az Európai Bizottság hivatalosan nem szakította meg ugyan a kifizetéseket (ezt nem is tehette meg), de azt nyilvánvalóvá tette, hogy a helyzet tisztázásáig nem áll módjában kifizetni egyetlen új számlát sem. Praktikusan ez azt jelenti, hogy az április 15. után benyújtott számlákra vonatkozna ez a fizetési moratórium. A magyar hatóságok azonban Brüsszellel egyetértésben az intézményi változtatások, vagyis április 15. óta nem nyújtottak be új számlákat a Bizottságnak.

Az április 15. előtt kiállított számlákat azonban minden további nélkül kifizetik, a kifizetések általános befagyasztásáról tehát nem lehet beszélni.

Magyarország 2007 és 2013 között körülbelül 8200 milliárd forint felzárkóztatási támogatásra jogosult. A legfrissebb, július közepi helyzetet tükröző kimutatások szerint hazánk a számára elérhető strukturális és kohéziós alapok valamivel több, mint kétharmadát (66 százalékát) hívta le, vagyis ennyi kifizetés érkezett Brüsszeltől. A Bizottsághoz egészen 2015. december 31-ig lehet fizetési kérelmeket küldeni a 2007 és 2013-as pénzügyi keret terhére (erről bővebben lásd külön cikkünket).”

Forrás:
A brüsszeli revizorok kezében a fizetési moratórium feloldása ; BruxInfo; 2014. július 23.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.