Települések: tízmilliárdos korrekció jöhet?

„Húsz- vagy akár harmincmilliárd forintra is szükség lehet az önkormányzati feladatfinanszírozási rendszer korrekciójához – derült ki lapunk körkérdéséből. Az önkormányzati államtitkár elismerte, a feladatfinanszírozásban vannak még kisebb bizonytalanságok.

Idén is szükség lesz a feladatfinanszírozási rendszer év közbeni korrekciójára 2014 második felében – jelentette ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő szerint a kisebb települések között lesznek olyanok, amelyek majd forráshiánnyal küzdenek, mivel nincs jelentős adóbevételük. Pontos adatokat az év második felében látnak majd. – A korrekció összege nem lesz akkora, mint tavaly, de minden bizonnyal eléri a húszmilliárd forintot – tette hozzá a politikus. A TÖOSZ elnöke beszélt arról is, hogy folyik a rendszer finomhangolása. – A Nemzetgazdasági Minisztérium már körözteti a jövő évi költségvetés tervezésének alapjait a tárcák között, a 2015-ös büdzsé tervét szeptember 30-ig kell leadni.

Szeptemberben mi is megkapjuk az első körözvényt, amit áttekintünk, megtesszük az észrevételeinket az államtitkárnak és a miniszternek, majd leülünk egyeztetni – tette hozzá.

A Magyar Faluszövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a feladatfinanszírozási rendszer nem tudja kezelni az egyes településekre jellemző árnyalatnyi különbségeket. Szerinte az is igaz, hogy képtelenség minden mutatóra korrekciós tényezőt létrehozni. – Ha saját, kötöttségek nélküli bevétele nincs egy településnek, akkor bevételhiánya keletkezik, amit korrigálni kell. Jellemző, hogy a legtöbb helyen nem építik le a civil szervezeteknek, egyesületeknek nyújtott korábbi támogatásokat, illetve az önkormányzati programokra fordított kiadásokat, amelyek növelik a hiányt. Ezeket ugyanakkor nem nagyon lehet leállítani, mert akkor a falu saját identitását adná fel. Befolyásolja a rendszer működését az is, hogy például útfelújításokra nem lehet pályázni, így az ilyen jellegű fejlesztések nehéz helyzetbe hozzák a településeket – hangsúlyozta Szabó Gellért.”

Forrás:
Települések: tízmilliárdos korrekció jöhet?; Borsodi Attila; mno.hu; 2014. július 26.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.