Skip to main content
informatikaművelődés

2014-es nyarad legyen a programozásé!

Szerző: 2014. július 30.No Comments

„Ha már elege van a napozásból, épp kiolvasta a könyvét, és a keresztrejtvényfejtés sem köti már le, miért ne vághatna bele pont idén nyáron abba, hogy megtanuljon egy számítógépes nyelvet? A 2014. október 11–17. között Európa-szerte megrendezésre kerülő Európai programozóhétre való felkészülés jegyében íme néhány módszer, amellyel Ön, barátai és családja programozni tanulhatnak.

Menjen programozótáborba!
Íme egy kis ízelítő az Európai programozóhét nagyköveteinek augusztusi menüjéből:
Kääriku, Otepää község (Észtország) augusztus 11–15. 9 és 14 év közötti gyermekek ismerkedhetnek meg a Scratch nyelvű programozással, a robotikával és a Kodu GameLab használatával. A számítógépes tevékenységeken kívül pedig bőven marad idő sport- és egyéb csapatépítő tevékenységekre is. További információk
Budapest, augusztus 11–15. A tábor „az oktatók oktatása” szemléletű robotprogramozási kurzusra épül. További információk
Budaörs, június 20. – augusztus 29. Heti nyári programozórendezvények 8–15 éves gyermekek számára. További információk

És ezeken kívül még sok más lehetőség közül lehet választani:

– Kedvcsináló programozófoglalkozások és -rendezvények, például:
Franciaország
Lille, augusztus 20–27. A Cyber-Espace de EuraTechnologies két programozói műhelyfoglalkozást kínál 8–12 éves gyerekeknek a Scratch nyelv megismerésére. Az első foglalkozást (1. szint) augusztus 20-án szerdán, a másodikat augusztus 27-én szerdán tartják. További információk és regisztráció a +33 3 20 09 93 15 telefonszámon vagy az euratechnologies@euracite.net e-mail címen.

Dunkerque, augusztus 24. Az ezúttal augusztus 24-én megrendezésre kerülő Coding Goûter alkalmat teremt a résztvevők számára különféle programozóeszközök kipróbálására.

Németország
Düsseldorf, augusztus 30. Itt 4 és 9 év közötti gyermekek és szüleik részvételére számítanak, akik elsajátíthatják a programozás alapjait. További információk

– Egyes programozási ismeretek elsajátítása online
Ha a nyári táborban való részvétel nem megoldható, másképp is el lehet kezdeni a programozást, például a következő négy lehetőség valamelyikét választva (az Európai programozóhét tananyagokat tartalmazó oldaláról).

– Programozásleckék kezdőknek

  • A Scratch fiataloknak szánt (de felnőtteknek is kiváló) ingyenes programozási nyelv, melynek segítségével saját interaktív történetek, játékok és animációk készíthetők.
  • Codecademy: Ingyenes interaktív programozásoktatás.
  • Code School: A Code School saját böngészőből elérhető videoleckéken, programozási feladványokon és képernyővideókon keresztül oktat internetes technológiákat.
  • Code.org oktatóanyagok: Egy óra vagy annál rövidebb idő alatt elvégezhető egyszerű oktatóanyagok kezdő felhasználóknak.

Teljes online kurzusok az alábbi webhelyeken:

– Programozási tevékenységek Európában és a világban

Két ismert kezdeményezés, a CoderDojo és a Rails Girls a fiatalok, illetve a nők ingyenes programozóklubjainak önkéntesek által szervezett globális közösségei.

A CoderDojosnál a 7 és 17 év közötti fiatalok tanulják a weboldalak, alkalmazások, programok és játékok kódolásának mikéntjét, és betekintést nyernek különféle technológiákba. A Rails Girls a prototípuskészítést és a programozási alapismereteket elsajátítani és a technológia világába betekintést nyerni kívánó hölgyeket célozza.

Egy másik példa az egyesült államokbeli Code.org ágazati támogatással működő nonprofit szervezet. Számos nemzetközi vállalkozás (Telefonica, Google, Microsoft, Telerik stb.) szintén szerveznek különféle programozáshoz kapcsolódó tevékenységeket.

Ön is szervez ilyen tevékenységet? Adja meg itt –, akkor is, ha nem az októberi programozóhéten kerül rá sor. A listán máris több mint 100 esemény szerepel! Megírhatja a @codeWeekEU címre is, és mi vállaljuk a terjesztést.

Európai programozóhét az uniós biztosok támogatásával, 2014. október 11–17. – Valósítsd meg ötleteidet programozással!

A második európai programozóhét október 11–17-én lesz. A rendezvénysorozat alapötlete, hogy a programozás láthatóbbá váljék, kevésbé tűnjék misztikus képességnek, az erre motiváltak pedig közösen tanuljanak. Azt szeretnénk elérni, hogy rendezvényeken és osztálytermekben több millió gyermek, szülő, tanár, vállalkozó és politikaformáló találkozzon, és sajátítson el valamennyit a programozásból és a hozzá szükséges készségekből.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, és Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos közös levelet küldtek az uniós tagországok oktatásügyi minisztereinek, amelyben felkérték őket, hogy ösztönözzék a gyerekek részvételét az Európai programozóhéten. „A programozói készségek támogatása az európai ifjúsági munkanélküliség felszámolásának fontos részét képezi” – írták a biztosok.

A kezdeményezés a CoderDojo, a Rails Girls és hasonló programozói és oktatási kezdeményezések, továbbá olyan jelentős technológiai és informatikai cégek támogatását élvezi, mint pl. a Rovio, a Microsoft, a Telefonica, a Liberty Global, a Google és a Facebook, amelyek kedvcsináló foglalkozások szervezése, oktatási modulok fejlesztése, valamint a tanárok képzése révén mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a programozás gyermekek milliói számára váljon elérhetővé.

Az Európai programozóhét szervezése
Minden országban van egy vagy több személy, aki önként vállalta, hogy az Európai programozóhét nagyköveteként a programozóhét fő kapcsolattartója lesz, és ebben a szerepében hozzájárul a kezdeményezés célkitűzéseinek megismertetéséhez, és összekötőként működik a helyi programozói közösségek és az érdekelt felek között.

Az Európai programozóhét eseményeit a helyi szervezők szervezik és teszik közzé az Események a térképen weboldalon.

Miért fontos a programozás?
Az ember és a számítógép között minden egyes interakció valamilyen program (kód) alapján történik. A programozás mindenütt jelen van, és alapvető napjaink hálózatos világának megértéséhez. Napjaink írástudása a programozási nyelvek ismerete.

Alapvető programozási ismeretekre számos munkakörben már a közeljövőben is nagy szükség lesz. Manapság a munkahelyek több mint 90%-ában szükség van valamilyen számítógépes ismeretre. Ugyanakkor a szakirányú diplomások számának növekedése nem tud lépést tartani a szóban forgó készségek iránti kereslettel. Ennek következtében számos IT-álláshelyet a magas európai munkanélküliség ellenére sem lehet betölteni. Ha a kérdést nem kezeljük megfelelően európai és nemzeti szinten, akkor 2020-ra akár 900 000 számítástechnikai szakember is hiányozhat a munkaerőpiacról. A műszaki pályát választó nők aránya szintén riasztóan alacsony. A programozás a műszaki pálya felé terelheti a lányokat.

Az informatikai pályák vonzóbbá tétele az egyik célkitűzése a digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíció kezdeményezésnek.

Hasznos linkek

Forrás:
2014-es nyarad legyen a programozásé!; Európai Bizottság; IP/14/882, 2014. július 29.
Szerkesztői megjegyzés: Az egyébként rokonszenves kezdeményezés szervezőit a nagy igyekezet kétes kijelentésekre késztette. Teljes tévedésben van, aki azt hiszi, hogy „A programozás…alapvető napjaink hálózatos világának megértéséhez.” A világ megértése (már amennyiben egyáltalán lehetséges) összetett feladat, de biztosan nem a programozás ismeretén múlik. Hasonló a helyzet ezzel az állítással is: „Napjaink írástudása a programozási nyelvek ismerete”. Ez a mondat is biztosan hamis: „Alapvető programozási ismeretekre számos munkakörben már a közeljövőben is nagy szükség lesz.” Az informatika növekvő fontossága nem jelenti azt, hogy „Alapvető programozási ismeretekre számos munkakörben már a közeljövőben is nagy szükség lesz.” A számítástechnika alkalmazói szintű ismerete nem egyenlő a programozás ismeretével.
Kiegészítés az onlájn kurzusokhoz: edX