Skip to main content
egészségügy

Kórházak: Döntő lehet a tartozások mértéke

Szerző: 2014. augusztus 2.No Comments

„Rácz Jenő szerint a többlettámogatásból több módon csökkenhet az adósság.

„Körülbelül két és fél hónap alatt keletkezett tartozást tudnak a kórházak kiegyenlíteni” – reagált lapunk megkeresésére Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az egészségügyi államtitkár múlt heti bejelentésére, mi szerint az Egészségügyi alap tizennégymilliárd forintos céltartalékából többlettámogatást kapnak a kórházak. Az összeg egynegyedét a működési feltételek javítására lehet majd fordítani. Rácz szerint „e tekintetben a legkisebb összeg is nagy jelentőséggel bír”.

„Az egészségügyi szolgáltatók jelenlegi adósságainak 16-18 százalékára nyújt fedezetet az előző héten bejelentett többlettámogatás” – mondta lapunknak Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntése alapján a költségvetési zárolás az egészségügyet nem érinti, így a szolgáltatók kikerültek ebből a körből. Az államtitkár jelezte, a többlettámogatás az Egészségügyi Alap tizennégymilliárd forintos céltartalékából származhat. Az intézmények hetvenöt százalékban lejárt szállítói tartozásuk kiegyenlítésére, huszonöt százalékban pedig működési feltételeik javítására fordíthatják a pénzt.

A Magyar Kórházszövetség előző elnöke szerint a konszolidációs összeg nagyjából egyheti finanszírozásnak felel meg, és ebből csaknem két és fél heti dologi kiadást tudnak kifizetni az intézmények. Hozzátette, az adósság növekedési ütemét tekintve körülbelül két és fél hónap alatt keletkezett tartozást tudnak a kórházak kiegyenlíteni.

Rákérdeztünk, mit jelent a támogatás a „működési feltételek javítását” illetően, amelyre a bejelentés szerint a teljes többlet huszonöt százaléka fordítható. Rácz Jenő úgy fogalmazott, hogy mivel az intézmények felújítási és felhalmozási pénzzel nem rendelkeznek – miközben az eszközök és az egyéb infrastruktúra elhasználódása folyamatosan termel kiadásokat –, ezért a működési feltételek javítására szánt legkisebb összeg is nagy jelentőséggel bír. Ráadásul közvetve ez is hozzájárul az adósságállomány csökkentéséhez.

A főigazgató úgy vélekedett, a pénzek kórházi elosztásánál a legfontosabb szempont a felgyülemlett tartozások mértéke lesz, a várólisták esetében pedig – amelyeknek csökkentésére a bejelentés szerint 1,9 milliárd forintos keretből tesznek kísérletet – akkor tudnak véleményt mondani az állami kezdeményezés sikerességéről, ha már pontosan látják, milyen módszerrel és mely várólisták kezelésére lehet a keretet fordítani.”

Forrás:
Döntő lehet a tartozások mértéke; Jobbágyi Zsófia; Magyar Hírlap; 2014. július 28.