Skip to main content
közigazgatás: magyar

Élen jár korszerűségben a Veszprémi Járási Hivatal

Szerző: 2014. augusztus 5.No Comments

„Országos viszonylatban is a legnagyobb munka- és ügyféltérrel nyitotta meg kapuit július végén a Veszprémi Járási Hivatal új épülete és kormányablaka. Takács Szabolcs, a megye újonnan kinevezett kormánymegbízottja rádiónkban arról számolt be, hogy a kormányzati elképzelésekhez igazodva folytatja elődje munkáját a közigazgatás hatékonnyá, költségtakarékossá, ügyfélbaráttá tételét és a bürokrácia csökkentését, melynek nyomán további 11 kormányablak nyílik meg 2014-2015-ben.

Veszprém megyében az elmúlt 4 évben a kormányzat elképzelése szerint a közigazgatást hatékonnyá, költségtakarékossá, ügyfélbaráttá tették – mondta Takács Szabolcs az elmúlt évek közigazgatási reformjáról. A személyi állomány bérezésében 180 milliós megtakarítást értek el, a gépjármű és telefonhasználat optimalizálásával pedig 11 millió forintot takarítottak meg. Ehhez a költségcsökkenéshez hozzájárult még az épületek hatékonyabb kihasználtsága is, 15 bérleményt mondtak fel, ami további megtakarításokat eredményezett. Az így felszabadult forrást fejlesztésre, az ingatlanok állapotának megőrzésére tudják fordítani.

A működés hatékonyságának növelése volt a célja a Veszprémi Járási Hivatal új épületbe történő költöztetésének is, ami kormányzati támogatásból valósulhatott meg. Ennek révén a Veszprémi Járási Hivatal törzshivatala és szakigazgatási szervei július végétől a 21. századi igényeket kielégítő, országosan is kiugró ügyfél- és munkatérrel rendelkező épületbe költözhettek. Ezek mellett egy 13 munkaállomásos új típusú kormányablak is várja itt az ügyfeleket. A régi okmányiroda csökkentett létszámmal és nyitva tartással egy ideig még a régi helyen rendelkezésre áll, amíg az is kormányablakká nem alakul.

Veszprém megyében Balatonfűzfő, Balatonfüred és Herend után a negyedik kormányablak a veszprémi, melyet reményeik szerint még idén követ a berhidai, az ajkai, a devecseri, a pápai és a zirci. A megyében összesen 15 kormányablak lesz, melyből a fennmaradók megnyitása 2015 első félévében várható.

A változtatásokat érintve a kormánymegbízott elmondta, hogy szerkezeti átalakításokat nem tervez, személyi változások viszont biztosan lesznek, már csak az ő korábbi munkaköre, a kabinetvezetői poszt megüresedése miatt is. Ez nem nagy horderejű változásokat, hanem inkább finomhangolást jelent: az előző négy év folyamatának, működésének fenntartását személyi átalakításokkal, illetve belső szabályokat érintő módosításokkal.

Célként – a kormányzati célkitűzésekkel összhangban – a bürokrácia további csökkentését, az állampolgárbarát, hatékony, gyors és életszerű közigazgatás megvalósítását jelölte meg Takács Szabolcs, kiemelve, hogy ez a megyében élő vállalkozók versenyképességének növelése szempontjából is igen fontos.

A pápai születésű Takács Szabolcsot egész életútja Veszprém megyéhez köti. Két egymást követő ciklusban volt a közel 800 lelkes Bakonyjákó polgármestere, majd megyei közgyűlési képviselőként dolgozott Veszprémben. Mindeközben a Pápa környéki önkormányzatok 48 településből álló szövetségének elnöki teendőit is ellátta. 2010-ben a Veszprém megyei közgyűlés elnökének kabinetvezetőjeként kezdte el a munkát a Megyeházán, majd 2011 márciusától a kormánymegbízott kabinetvezetőjeként folytatta, s erről a posztról került július 1-jével a kormánymegbízotti székbe.”

Forrás:
Élen jár korszerűségben a Veszprémi Járási Hivatal; OrientPress; 2014. augusztus 4.