Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

750 milliárd sorsa múlik az új K+F stratégián

Szerző: 2014. augusztus 28.augusztus 29th, 2014No Comments

„ A következő hetekben országos szakmai és társadalmi egyeztetést kezdeményez az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs (S3) stratégiáról Pálinkás József…, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozataláért felelős kormánybiztos, valamint a program operatív irányítását végző Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). Az S3 az Európai Unió új típusú megközelítése a kutatás-fejlesztés és az innováció területén, amelynek célja, hogy a támogatások célzottabbak, összehangoltabbak legyenek, és az egyes kutatási programok jobban figyelembe vegyék az egyes térségek helyi tudásalapú fejlődését és lehetőségeit.

A stratégia elkészítése az előfeltétele, hogy Magyarország hozzájusson az uniós Strukturális Alapok 2014-2020 közötti kutatási fejlesztési és innovációs forrásaihoz, ami hozzávetőlegesen 750 milliárd forint. Ehhez kapcsolódik még várhatóan 70-80 milliárd forintnyi saját forrás is, ennek a felhasználását is koordinálni kell az uniós pénzekkel.

Pálinkás József a téma kapcsán rendezett tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ezeknek a forrásoknak meg kell majd látszódniuk a hazai kreatív iparágakon. A stratégiának azt a további célt is szolgálnia kell, hogy a hazai K+F+I tevékenység a jövőben kevésbé legyen Budapest-centrikus. Jelenleg az országban elérhető fejlesztési programok 60-65 százalékának a helyszíne a főváros. Szerinte Debrecen, Szeged, Pécs Győr, Veszprém, Miskolc oldhatja a Budapest-centralizáltságot. (Megjegyzendő, hogy a kormánybiztos által említett települések összlakossága jelenleg mintegy 870 ezer fő, míg Budapesté mintegy közel 1,8 millió fő. Tehát a K+F tevékenység jelenlegi megoszlása a lakosságra vetítve megfelel a népesség megoszlásának.)

A kormánybiztos a jövendő nagy K+F+I projektek célpontjaként mindenekelőtt az egészségipart, valamint irányítástechnikai fókusszal az infokommunikációt emelte ki, de meghatározó gazdasági szegmensként említette a járműipart is. Hozzátette, az egyéb jó ötleteken alapuló fejlesztéseknek is fognak teret hagyni a támogatások odaítélésében.

A szeptemberben induló, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció lesz a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával. A kormánybiztos a stratégia keretében nagy mértékben építene a nagyvállalatokra, mert mint Pálinkás fogalmazott, segítségükkel könnyebben találhatnak utat a világpiacra az innovatív magyar termékek.A megyei rendezvényekkel egy időben a NIH és a megyei kormányhivatalok online felülete is nyitva áll a véleményalkotók számára – emelte ki a kormánybiztos.

A teljes S3 dokumentum idén októberre készül el, és várhatóan a november 12-én viszik a kormány elé.”

Forrás:
750 milliárd sorsa múlik az új K+F stratégián; Sági Gyöngyi; Bitport.hu; 2014. augusztus 26.
Záró szakaszába lépett az intelligens szakosodási stratégia (S3) tervezési folyamata; Nemzeti Innovációs Hivatal; 2014. augusztus 25.