A térség gazdaságának fejlesztése az egyik legfőbb célja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízottnak

„A térség gazdaságának fejlesztése az egyik legfőbb célja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízottnak. Kállai Mária a Rádió Orient műsorában elmondta, közel 3 százalékkal javult a munkanélküliségi ráta az előző évhez képest, és a kkv szektorban 8 beruházás valósult meg. Kállai a kormányhivatali infrastruktúrát is korszerűsítené – amivel az eddigi 70 millió forint mellett további megtakarításokat érhetnek el.

Ma Jász-Nagykun-Szolnok megye minden településen intézhető valamilyen formában államigazgatással kapcsolatos ügy – közölte Kállai Mária a Rádió Orient műsorában. A 9 járási hivatal mellett 16 településen található kirendeltség, 53 helyen pedig ügysegédek dolgoznak. A tervek szerint a megyében összesen 18 új típusú kormányablak lesz, melyből eddig hármat adtak át, hamarosan 3 újabb készülhet el.

A kormánymegbízott elmondta, a kormányhivatalban folyamatosan keresik az újabb megoldásokat a költségek lefaragására – kezdve az olyan apróbb dolgoknál, mint a szolgálati autók, vagy a technikai eszközök költséghatékony használata. Azzal, hogy a korábban széttagolt szakigazgatási szerveket egy épületbe költöztették, több mint 70 millió forintot spóroltak meg, az infrastruktúra, az épületek, az energiafelhasználás fejlesztésével pedig további megtakarításokat érhetnek el – hangsúlyozta.

A lakossági észrevételek összesítésére létrehoztak egy külön Ügyfélszolgálati Bizottságot, amelynek feladata az esetleges problémák feltárására, kijavítására. Kállai Mária szerint az okmányirodák meghosszabbított nyitva tartása nagy sikert aratott és a kormányablakokat is egyre többen keresik fel. A kormányhivatalban emellett elindult a „Szolgáltató Kormányhivatal” projekt kialakítása is.

Kállai Mária kiemelte, a kötelező feladatokon túl a kormányhivatal fontos szerepet vállal a térség társadalmi életében is. Részt vesznek a Biztonságos Szórakozóhely és a Mintamenza programban és egyre többen keresik fel a megyei rezsipontokat is. A szolnoki utcanevek változásával kapcsolatos új okmányokat például helybe vitték az érintett lakóknak. A kormánymegbízott több mint 300 eseményen vett részt az elmúlt szűk két évben és rendszeresen találkozik a megye különböző vezetőivel.

A megye gazdasága folyamatosan fejlődik, az ipargazdaság tekintetében a megyék között a 7. helyen van. A problémát a jó közlekedési viszonyok hiánya adja, ugyanakkor biztató, hogy elkezdődött a 4. számú főút újabb bővítése, és fejlesztik a 33-as főutat is. A kormányhivatal vezetője rámutatott, a kormányhivatal a hatósági feladatait felgyorsítva igyekszik segíteni ezeket a beruházásokat. A megye foglalkoztatottsága is javuló tendenciát mutat: a KSH adatai szerint 7,15 százalék a munkanélküliségi ráta, vagyis 3 százalékkal javult a tavalyi évhez képest. Míg 2012-ben 18 munkáltató 91 új álláshelyet teremtett, addig 2013-ban 44 vállalkozás 222-t. Kállai Mária elmondta, a munkahelyteremtő vállalkozások lehetőségeiről a kormányhivatal fórumokon, konferenciákon folyamatosan tájékoztatja az érintetteket.”

Forrás:
Lassan tör előre a gazdaság Szolnok megyében; OrientPress; 2014. szeptember 9.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.