Mobil lefedettségben Magyarország a régión belül nincs lemaradva

„Vissza kellene térni egy befektetést ösztönző szabályozáshoz, hogy a mobilszolgáltatók a korábbinál lendületesebben fektessenek be az új technológiákba, hogy gyorsabb legyen a hálózati sebesség, vagy hogy nőjön a lefedettség – mondta az InfoRádiónak adott interjúban Jon Fredrik Baksaas, a Telenor vezérigazgatója.

Mit gondol a magyar távközlési piacról, különös tekintettel az elmúlt pár év adózási változásaira?
A Telenor már 20 éve van Magyarországon, a befektetésünk jó megtérülést hozott idáig, most közel állunk ahhoz, hogy az újgenerációs hálózat, a szélessávú mobil adathálózat minden háztartás számára nagyon hatékony módon elérhető legyen. Ugyanakkor ebben a kormány iparággal kapcsolatos adópolitikája rendkívül központi szerepet játszik. A kormánynak meg kell találnia az egyensúlyt az adóbevételek növelése és a befektetések ösztönzése között. (Ha az árképzés és a befektetés összege túl magas, akkor annak hosszú távon negatív hatásai lehetnek.)

Az európai digitális menetrend megvalósulásához Ön szerint milyen eszközös, fejlesztések, beruházások szükségesek Európában, illetve Magyarországon?
Sajnos, az európai szabályozás az elmúlt 5-8 évben általában véve sem szolgálja eléggé a befektetéseket. Ezen idő alatt az Egyesült Államok átvette a vezető szerepet a mobilkommunikációban Európától, mert jobb volt a szabályozás, jobban ösztönözte a befektetéseket. Vissza kell térnünk egy befektetést ösztönző szabályozáshoz, hogy a Telenor és a piaci társai a korábbinál lendületesebben fektessenek be az új technológiákba, hogy például gyorsabb legyen a hálózati sebesség, vagy hogy nőjön a lefedettség. A vállalatnál hiszünk abban, hogy mindez az egyes európai országok gazdasági növekedését is elősegítené.

Kelet-Európa lemarad lefedettség tekintetében Nyugat-Európától, például Magyarország is, mivel lehet ezen javítani, különös tekintettel itt a várható frekvenciatender eredményére?
Régión belül Magyarország nincs lemaradva. Európában egyértelműen Skandinávia a vezető régió. Mindenképpen megvan a lehetőség arra, hogy megfelelő ösztönzés mellett pár éven belül mindenkihez eljusson a mobil szélessáv.

Bemutatták az új iPhone készülékeket, az egyikben van egy új funkció, amellyel fizetni is lehet, mennyire fog a távközlés belefolyni a pénzügyi területre?
A mobil platform eleve adja a lehetőséget a pénzügyi szolgáltatások közvetítésére, természetes, hogy a telefonunkat fizetésre is használjuk, ez elterjedhet a következő években. Ehhez együtt kell működnünk a bankszektorral a fizetési rendszerek kiépítésében. Ebben nagy lehetőség van, de országonként változik, milyen mélyen folyunk majd ebbe bele a struktúrától és a bankrendszeren belüli helyzettől függően.

A Telenor mikor lesz hivatalos viszonteladója az iPhone-nak? Várható ez?
A bemutató tegnap volt, de a részleteket még nem ismerjük, nem tudom, mikor lesz elérhető a piacon, de az Apple ismert arról, hogy megválogatja a piacokat.”

Forrás:
Mobil lefedettségben Magyarország a régión belül nincs lemaradva; InfoRádió; 2014. szeptember 12.

A bejegyzés kategóriája: távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.