Skip to main content
gazdaságInternettársadalom

Vágyálom csak a távmunka?

Szerző: 2014. szeptember 14.No Comments

„A magyar munkavállalók 80 százaléka szívesen dolgozna otthonról – derül ki egy friss felmérésből. A távmunka nálunk még gyerekcipőben jár, és mint mindenhol, itt is vigyázni kell az átverésekkel.

– A távmunkának előnyei mellett komoly hátrányai is lehetnek – osztotta meg tapasztalatait a szolnoki K. Lajos, akinek cége évekkel ezelőtt szüntette meg a központi irodáját költségoptimalizálás címén, az alkalmazottak megtartása mellett.

– Ideális megoldásnak tűnt, hiszen elvileg az ember így maga osztja be az idejét. Rövid időn belül megtapasztaltam azonban a hátulütőjét. A főnökség szervezetlen irányításából az következett, hogy lehetetlen volt előre megtervezni a napirendünket, hiszen tetszőleges időpontokban, sokszor este nyolc-kilenc órakor jelentkeztek hirtelen jött elképzelésekkel – folytatta. – A rugalmas munkakör, a vezetőség kaotikus irányítása végül oda vezetett, hogy a legszakszerűbb tervezéssel sem tudtam megoldani, hogy ne reggel nyolctól éjfélig vagy még tovább tartson a munkaidőm. Nem is lehetett sokáig bírni, aztán a cég is bedőlt. Maradt a tanulság: jó dolog a távmunka és rugalmas időbeosztás, de ha a legfelül ülőknek nincs határozott elképzelése, munkaterve, mert így lehetetlenné válik a hatékony munkavégzés – számolt be tapasztalatairól.

A profession.hu kutatása szerint Magyarországon a klasszikus távmunka aránya nagyon alacsony, holott az álláskeresők, munkavállalók részéről láthatóan lenne rá igény, és a technikai feltételek is adottak. A több mint 100 főt foglalkoztató cégek munkavállalói nagyobb eséllyel dolgozhatnak irodán kívül. Ezzel szemben a kis, 30 fő alatti cégeknél, valamint az államigazgatás, az egészségügy és az oktatás területén dolgozók nem látnak esélyt a változásra. Míg utóbbiak szerint ezeken a területeken a cég tevékenységéből adódóan (67 százalék), valamint adatbiztonsági kérdések miatt (23 százalék) nincs és nagy valószínűséggel nem is lesz lehetőség a távmunka bevezetésére, addig egy korábbi kutatás szerint a munkáltatók elsősorban a vállalati kultúra hiányát, az adatbiztonság kérdését és a munkavállalók feletti kontroll csökkenését sorolják a legfontosabb visszatartó okok közé.

Pintér Zsolt ismert fejvadász és karrierszakértő a témával kapcsolatban elmondta: sok érv szólhat a távmunka mellett.
– Ma már otthonról is lehet konferenciahívásokat lebonyolítani, skype-olni stb., tehát a technikai feltételek nem szabnának gátat az úgynevezett home office-nak – mondta Pintér Zsolt. – Egész más azonban, ha az ember reggel felöltözik, bejár a munkahelyre, személyesen találkozik a kollégáival. Mindennek összetartó ereje van. Nagy híve vagyok a távmunkának, de valóban vannak olyan dolgok, például értekezletek, találkozók, melyeket nem lehet máshogyan, csak személyesen lebonyolítani.

Az ügyfelek szempontjából sem mellékes, hogy egy irodába jön be vagy egy kávézóban találkozunk. Ily módon bizalmi jellege is van egy munkahelynek. Megjegyzem: a cégek véleményem szerint jogosan bíznak meg a munkavállalóikban. Aki távmunkát vállal, az valóban dolgozik otthon, mint ahogyan én magam is – tette hozzá.

A távmunka részlegesen működik a fejvadász szerint.
– A gyermeket vállaló hölgyeknek a családbarát munkahelyek felajánlják, hogy négy órában járjon be a munkahelyre, a másik négy órában pedig ha tud, dolgozhat otthonról is – mondta. – Mégis azt mondom, hogy a magyar munkavállalók hetven százalékánál a teljes munkaidős távmunkának nem látom realitását, míg harminc százalékuknál a félállású távmunka elképzelhető – zárta szavait.

Előnyei és hátrányai is vannak a távmunkának
A kutatásából az is kiderül, hogy az otthoni munkavégzéshez szükséges technikai feltételek biztosítása munkavállalói oldalról nem jelentene gondot. A távmunka egyik legnagyobb előnye a munkáltatók (73 százalék) és a munkavállalók (75 százalék) szerint is az, hogy a szokásos munkaidőtől eltérő időszakban is dolgozhatunk. A munkavállalók pozitívumként említették azt is, hogy csökkennek a közlekedéssel járó kiadások (72 százalék), s könnyebb összehangolni a munkával és a magánélettel járó teendőket (63 százalék). Míg a munkaadók 60 százalékát a távmunkával kapcsolatban elsősorban az aggasztja, hogy kevésbé tudja ellenőrizni alkalmazottait, addig a munkavállalók 59 százaléka szerint inkább a távmunkában betölthető pozíciók alacsony száma aggasztó, de hátrányként említették az elszigeteltség érzését is (51 százalék), valamint a munka és a magánélet határainak összemosódását (50 százalék). ”

Forrás:
Vágyálom csak a távmunka?; szoljon.hu; 2014. szeptember 10.
Lásd még: Heti egy nap távmunka csökkenti a stresszt; Profession.hu; 2014. szeptember 4.