Skip to main content
informatika

Ingyenesen letölthető információbiztonsági szakkönyv a Hétpecséttől

Szerző: 2014. szeptember 21.No Comments

„A Hétpecsétes történetek második része annyira népszerű, hogy további példányokat kellett nyomtatni – eközben az első részt az interneten is elérhetővé tették.

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület bejelentette, hogy az idén márciusban debütáló Hétpecsétes történetek II. című kiadvány minden példánya elfogyott, így szeptemberben újabb 2000 példány nyomtatására volt szükség. Eközben az első kötet ingyenes „végtelen” számú példányban is megjelenik a világhálón letölthető módon.

A második rész
Az új rész az ISO 27000 szabványcsaládról ad átfogó képet, amin belül 24 megjelent szabványt dolgoz fel: tartalmazza a szabványok rövid ismertetését, és az írók által kiemelt kontrollhoz kapcsolódó esettanulmányokat. A Hétpecsétes történetek II-ben az ISO/IEC 27001:2012 szabványban felsorolt szabványokon túl olyan további szabványokat is bemutatnak a szerzők, amelyek logikailag – és számozását tekintve is – a szabványcsaládba sorolhatók. A kiadvány célja azoknak a szabványoknak a bemutatása, amellyel kapcsolatban a könyv szerzői megfelelő szakértelemmel rendelkeznek. A teljesség igénye nélkül bemutatott, összesen 24 szabvány célja a figyelemfelkeltés, rávilágítás az esetek kapcsán az információ- és adatvédelem fontosságára, és a szabványcsalád tagjai pozicionálásának segítése, hogy kiknek, milyen helyzetben érdemes azokat használni.

A könyv sikerességét jelzi, hogy az első nyomat mind az 500 példánya elfogyott, így újabb példányok nyomtatása vált szükségessé. A szeptember 23-24.-én megrendezendő ITBN konferencia mind a két napján részt vesz a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület is 2000 db frissen a nyomdából elhozott Hétpecsétes történetek II. könyvvel, ahol az ITBN-en regisztrált résztvevők az egyesületi közhasznúság jegyében ingyenesen hozzájuthatnak a könyv 1-1 példányához. A Hétpecsétes történetek II. könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, kizárólag az ITBN konferencián lesz elérhető.

Az első rész már ingyenes
A kiadvány előzménye a Hétpecsétes történetek könyv, amely az ISO 27001-es szabvány korábbi verziójában leírt kontrollok mentén ihletett eseteken keresztül értelmezte az alapszabvány követelményeit. „A Hétpecsétes történetek című könyv 2008-as megjelenése óta sok változás történt az információvédelmi irányítási rendszerekkel kapcsolatos szabványok világában” – írja a II. könyv előszavában dr. Ködmön István, a kiadvány szerkesztője és írója. „Többek között az elmúlt évben kiadásra került az ISO/IEC 27001:2013 szabvány, és számtalan szabvány jelent meg, amely az ISO 27000-es szabványcsaládba tartozik.”

Az egyesület döntése alapján a Hétpecsétes történetek I. kiadvány e-book (epub) formátumban 2014. szeptember 17-től ingyenesen letölthető (a szerzői jogok figyelembevételével) az egyesület honlapjáról a Kiadványaink menüpont alatt.”

Forrás:
Ingyenesen letölthető információbiztonsági szakkönyv a Hétpecséttől; IT café; 2014. szeptember 19.