Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Hegmanné Nemes Sára: kormányzati irányítás alatt kell tartani a kiemelt nemzeti közvagyont

Szerző: 2014. szeptember 25.No Comments

„Az állami társaságok új szemléletű vagyongazdálkodásáról és a rezsicsökkentés tapasztalatairól tartott előadást Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára az Állami Számvevőszék „Jó Gyakorlatok! Fókuszban a vagyongazdálkodás” című szemináriumán. Az államtitkár hangsúlyozta: bővíteni kell a nemzeti közszolgáltató társaságok rendszerét.

Hegmanné Nemes Sára előadása elején rámutatott: a 2010-ben hivatalba lépő új Kormány létrehozta a felelős vagyongazdálkodás kereteit megalapozó jogszabályi környezetet. A legnagyobb eredmény e tekintetben a nemzeti vagyonról szóló sarkalatos törvény megalkotása, amely a nemzeti vagyon, a stratégiai cégek, a természeti és kulturális értékek fokozottabb védelmét teszi lehetővé és átláthatóbbá tette a vagyonkezelési viszonyokat – hangsúlyozta a vagyonpolitikáért felelős államtitkár.

Az NFM államtitkára részletesen bemutatta az állami vagyongazdálkodás megújította jogszabályi környezetét: Mint mondta: az egységes állami vagyongazdálkodási rendszer biztosítja, hogy a nemzeti vagyon valamennyi elemét azonos tulajdonosi szemlélet alapján kezeljék. A parlamenti többség tehát egy olyan nemzeti vagyontörvényt fogadott el, amely biztosítékul szolgál arra, hogy a nemzeti tulajdont többé ne lehessen elherdálni – fejtette ki az előadó.

Hegmanné Nemes Sára elmondta: hogy a minisztériumban már dolgoznak az állami társaságok egységes működtetésének modelljén, ami azt is jelenti, hogy a jövőben szervezetileg el kell határolni a társasági formában ellátandó közfeladatokat, a vállalkozási tevékenységen belül pedig a non-profit és a for-profit feladatokat.

Az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkára a rezsicsökkentésről szólva elmondta: folytatni kell a megkezdett intézkedéseket az állami vállatok bázisán. Hozzátette: Ki kell alakítani egy olyan szervezeti struktúrát és a vagyonfejezetre épülő finanszírozási eszközrendszert, amely lehetővé teszi a rezsicsökkentés fenntarthatóságát illetve ipari fogyasztókra történő kiterjesztését is.

Hegmanné Nemes Sára kifejtette: kormányzati irányítás alatt kell tartani a kiemelt nemzeti közvagyont és a közszolgáltatást ellátó társaságokat. Ezzel az állam a meghatározó és megkerülhetetlen tényezője lesz a lakosság és a gazdaság közüzemi szolgáltatásokkal történő ellátásának. Emellett bővíteni kell a nemzeti közszolgáltató társaságok rendszerét – szögezte le az államtitkár…

Az előadó rámutatott: a közszolgáltatók, különösen a víziközmű-szolgáltatás és a hulladék közszolgáltatás működését alapvetően non-profittá kell tenni.”

Forrás:
Hegmanné Nemes Sára: kormányzati irányítás alatt kell tartani a kiemelt nemzeti közvagyont; ÁSZ hírportál; 2014. szeptember 25.