Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Zöld-Nagy Viktória: További egyszerűsítés jön a közigazgatásban

Szerző: 2014. szeptember 25.No Comments

„Az irányok a régiek, de további egyszerűsítésre van szükség a közigazgatás területén – mondta a Rádió Orient műsorában Zöld-Nagy Viktória. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint ennek érdekében a házon belül is le kell építeni a bürokráciát. A jövőben ezért csökkentik a hatóságok és hivatalok adatszolgáltatási kötelezettségét, fejlesztik a háttér infrastruktúrát, és felülvizsgálják a közigazgatási bírságokat is.

Huszonkettedik alkalommal rendezték az Országos Jegyző – Közigazgatási Konferenciát Keszthelyen szeptember 10-12. között, amely a közigazgatásban dolgozóknak biztosít fórumot szakmai ismeretek cseréjére és problémafelvetésre. Zöld-Nagy Viktória rádiónkban elmondta, idén a rendezvény középpontjába az önkormányzati választások mellett az új kormányzati célkitűzések kerültek.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára a területi közigazgatás új irányairól elmondta, azon az úton terveznek továbbmenni, amit az előző 4 évben a kormány elkezdett. Tovább kell ugyanakkor erősíteni az állam szolgáltatói jellegét, amihez elengedhetetlen, hogy a bürokrácia az apparátuson belül is csökkenjen. A konferencián megjelent jegyzők, kormányhivatali vezetők és járási hivatalvezetők kifogásolták a túl sokféle adatszolgáltatási kötelezettséget, ami csökkenti munkájuk hatékonyságát. Zöld-Nagy kijelentette, ezt ésszerűsíteni fogják, így ha egy adat már szerepel az állami nyilvántartásban azt nem kell majd újra beszolgáltatni.

Kiemelt terület az elektronikus közigazgatás fejlesztése, de nem csak az ügyfelek kiszolgálását illetően. ”A valós költségcsökkentéshez a mögöttes eljárások elektronizálása kell”- jelentette ki. A következő időszakban emellett megnézik, melyek azok a feladatok, amiket el tud hagyni az állam. Folyamatban van a bírságbevételek, illetékek felülvizsgálata annak érdekében, hogy lecsökkentsék azokat a tényállásokat, amelyeket jelenleg több szankcióval is súlyt az állam. Emellett tervben van az okmányok egységesítése is. A személyi, járművezetői stb. igazolványok helyett olyan okmányt készülnek bevezetni, ami egyszerre több adat tárolására alkalmas.

A kormányhivatalok gazdálkodásáról Zöld-Nagy Viktória elmondta, az ingatlanok racionalizálásával már az első két évben közel egymilliárdos megtakarítás keletkezett a rendszerben. Továbbra is a funkcionális integráció az a terület, amivel még spórolni lehet, hiszen így lehetővé válik a közbeszerzések összehangolása is – tette hozzá.

A műsort IDE kattintva hallgathatja meg. ”

Forrás:
További egyszerűsítés jön a közigazgatásban; OrientPress; 2014. szeptember 25.