Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Tiltakoznak a könyvelők az NGM számlarendelete ellen

Szerző: 2014. szeptember 28.No Comments

„A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint a világon egyetlenegy olyan számlázószoftver se létezik, amellyel ne lehetne visszaélést elkövetni, ezért nonszensz, hogy a NAV saját hatáskörben dönthet arról, hogy gyanús-e neki egy fejlesztő, vagy sem.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tiltakozik a Nemzetgazdasági Minisztérium által hozott ún. „számlarendelet” előírásai ellen – írta a szervezet hétfő este közleményben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kihirdetett „számlarendelet” alapján várhatóan kriminalizálni lehet a számlázó szoftverek fejlesztőit – írták.

Az adóhatóság bűnügyi igazgatóságai nyomozati cselekményeket hajthatnak végre akár érdemi indok nélkül is egy fejlesztőnél, ha saját hatáskörükben úgy vélik, hogy a fejlesztőként megjelölt személy adóelkerülésre alkalmas szoftvert készített – olvasható a közleményben.

Valójában a világon egyetlenegy olyan számlázószoftver se létezik, amellyel ne lehetne visszaélést elkövetni. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy a számla kiállítása előtt mentés történik az addig kiadott számlákról, majd a soron következő számla kiállítása után ezt a mentést töltik vissza. Ezt a közismert módszert természetesen ismeri az adóhatóság is, ez ellen nem lehet védekezni, de sokkal rafináltabb és kifinomultabb módja is van a számlázószoftver adatbázisának manipulálására – írták.

A folyamatokat látva várhatóan alig lesz olyan fejlesztő, aki szeretné, hogy a visszaélésre alkalmas szoftverek bejelentései miatt az adóhatóság bűnüldöző szerveinek a látókörébe kerüljön. Az adóhatóság kitért annak megválaszolása elől, hogy mi történjen, ha nem ismert a fejlesztő személye, vagy önmagát nem tekinti fejlesztőnek, sőt kifejezetten tiltja, hogy őt ilyen minőségben bejelentsék. A kérdést a NAV Központi Hivatala vizsgálja – zárták közleményüket.”

Forrás:
Tiltakoznak a könyvelők az NGM számlarendelete ellen; HVG.hu/MTI-OS; 2014. szeptember 23.
Lásd még: Tiltakoznak a könyvelők a számlarendelet ellen; Adózóna; 2014. szeptember 19.