Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

40-50 ezer pályázat valósulhat meg a következő uniós fejlesztési ciklusban

Szerző: 2014. szeptember 30.No Comments

„ Nagyjából 40-50 ezer pályázatot lehet megvalósítani a 2014 és 2020-as uniós fejlesztési időszakban rendelkezésre álló forrásokból – mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden Nyíregyházán.

Csepreghy Nándor, a Kavosz Zrt. kis- és közepes vállalkozások számára szervezett országos fórumsorozatának nyíregyházi állomásán előadásában jelezte, ez ugyan kevesebb, mint az előző uniós ciklusban megvalósított 63 ezer pályázat, de a most induló beruházási kiírások komplexebbek lesznek, a kapott támogatást pedig fókuszáltabban lehet felhasználni.

Ezért például egy vállalkozás piacképessé tételénél nemcsak gépbeszerzésre, hanem az adott vállalkozásnál energiakorszerűsítésre, megújuló energia alkalmazására, vagy a szakemberállomány idegen nyelvi képzésére lehet majd forrásokat átcsoportosítani – magyarázta a helyettes államtitkár. Hozzátette, eddig egy pályázat egy célkitűzést szolgált, most pedig egy vállalkozásnak a projektjét kell „górcső alá venni” és annak megnézni minden aspektusát, ami hazai vagy uniós költségvetési támogatásokból finanszírozható.

Csepreghy Nándor szavai szerint 2007-ben nagy hibát követett el az akkori kormányzat, amely minden gazdasági szegmensnek ígért valamit az unióból érkezett pénzekből annak érdekében, hogy ne kelljen senkivel sem konfliktusokat felvállalni.

Most elsődlegesen azokat a beruházásokat kell támogatni, melyek új munkahelyeket hoznak létre, lehetőleg olyan ágazatokba fektetnek be, amelyeket nem befolyásolnak a technológiai változások, valamint magas a munkaerőigényük – fejtette ki a helyettes államtitkár hozzátéve, ilyen az élelmiszer- és feldolgozóipar. Szavai szerint magas potenciál van még az autóipari beszállítók, a magas hozzáadott értékkel rendelkező gyógyszeripar körében, vagy az egészségturisztikai beruházásokban, ezek a kiemelt támogatási kategóriába fognak tartozni.

A következő hét évben mintegy 12 ezer milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére, amely 85 százalékos brüsszeli támogatást, valamint 15 százalékos hazai költségvetési részt tartalmaz. A 10 operatív program forráskerete mintegy 8700 milliárd forint, ebben több mint 7300 az uniós rész, míg 1300 milliárd a hazai társfinanszírozás.

Csepreghy Nándor előadásában megerősítette, jövő héten elsőként 9 pályázat jelenik meg 120 milliárd forint keretre. A fórumon Krisán László, a Széchenyi Kártya programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta, a Széchenyi Kártya Program hitelei után nem csökken az érdeklődés, a keretein belül kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1365 milliárd forintot.

A hiteligénylések száma megközelíti a 280 ezret és már több mint 207 hitelügylet jött létre. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a beadott igénylések száma közel 13 ezer, 9400 ügylet jött létre, aminek köszönhetően a megyében kihelyezett hitelek összege megközelíti a 41 milliárd forintot.”

Forrás:
40-50 ezer pályázat valósulhat meg a következő uniós fejlesztési ciklusban; Miniszterelnökség; 2014. szeptember 30.