Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartársadalom

Folyik a nemzeti S3 stratégia kialakítása

Szerző: 2014. szeptember 30.No Comments

„Két hét alatt 19 megyében, közel 1200 fő részvételével zajlott le a nemzeti intelligens szakosodás alapú kutatási és innovációs stratégia első fordulós társadalmi egyeztetése, a megyék fejlesztési priorizációs irányainak meghatározása érdekében. A megyei rendezvényeket a Nemzeti Innovációs Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok szervezték, az érintett kör bevonásával.

A megyei rendezvények mellett a Nemzeti Innovációs Hivatal online kérdőívvel is lehetőséget biztosított a stratégia kialakításában érintett lehetséges szereplőknek javaslataik megosztására. Közel 700 kitöltött kérdőív érkezett vissza, melyek feldolgozása folyamatos.

Októberben a megyei rendezvényeken zajló munka és a kérdőívek feldolgozásának eredményeként a www.S3magyarorszag.hu honlapon megjelenik a nemzeti S3 dokumentum első verziója, amelyet minden érdeklődő megtekinthet, tanulmányozhat. Ezzel elindul a társadalmi egyeztetés 2. szakasza, amely az első fordulóban alkalmazott módszereket használva, ismét megyei rendezvények keretében, valamint további online véleményezési lehetőséggel dolgozza ki az S3 dokumentumot.

A tervezés jelen, egyben befejező fázisában kiemelt hangsúlyt kap az Entrepreneurial Discovery Process (EDP), hogy a lokális szereplők a térségi gazdaság és társadalom változásainak folyamatos és módszeres érzékelésével és elemzésével, az érintettek széles körének aktív részvételével, vállalkozói szemmel, a kockázatokat vállalva hozzanak meg a térség szempontjából tartós fejlődést eredményező, a jövő innovációival kapcsolatos jelenbeli döntéseket.

2014 október végén készül el a teljes nemzeti S3 dokumentum, ezt követően előterjesztésre kerül a Magyar Kormány felé.

A tervek szerint a novemberi kormányüléssel záruló folyamat az S3 módszertannak megfelelően, 6 lépésben jut el az eddigi tapasztalatok, a rendelkezésre álló, vonatkozó hazai stratégiák és fehér könyvek, az EU Bizottságának iránymutatása, valamint a nemzetközi legjobb gyakorlatok feldolgozásától a prioritások és a kulcstechnológiák (key enabling technologies, KET) meghatározásán keresztül a nemzeti S3 dokumentum szakmai véglegesítéséig.”

Forrás:
Közel 700 online kitöltött kérdőív segíti a nemzeti S3 stratégia kialakítását; Nemzeti Innovációs Hivatal; 2014. szeptember 29.