Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönművelődés

Az európai programozó hét (2014. október 11–17.) kínálata egyre bővül

Szerző: 2014. október 12.No Comments

@CodeWeekEU ¦ #CodeEU ¦ Facebook page

Interjúkért és nyilatkozatokért lépjen kapcsolatba helyi programozó nagykövetével!

Az európai eseménytérképen megtalálhatja az Ön környezetében rendezett programokat.

Az október 11-én kezdődő 2014-es európai programozó hét keretében Norvégiától Törökországig 1500 esemény kelti életre a digitális világot Európában.

A programozásra irányuló figyelemnek külön hangsúlyt ad, hogy hét európai oktatásügyi minisztérium építette be kötelező tárgyként nemzeti tantervébe, másik öt országban pedig választható lett.

Ezek a lépések különösen időszerűek: a legújabb jelentések szerint ugyanis Európában nemsokára egymillió álláshely marad betöltetlenül, mivel az európaiak nincsenek birtokában a megfelelő digitális készségeknek.

Október 14-én indul egy új, nagyszabású ágazati szervezésű programozói platform is, amely népszerűsíteni hivatott a programozás elsajátítását és oktatását, így segítve elő a digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíció által felvázolt jövőkép megvalósulását.

Az eseménysorozatban részt venni kívánó gyerekeknek, felnőtteknek, szülőknek, tanároknak és vállalkozásoknak kiadtak egy tájékoztatót is.

Alja Isakovic, a programozó hét szervezője, a 90 programozó nagykövet egyike így nyilatkozott: „Lenyűgöz, hogy micsoda lelkesedéssel fogadják a kezdeményezést Európa-szerte! A programozás szórakoztató és kreatív eszköz, mely remek karrierlehetőséget biztosít, akár azoknak is, akik nem akarnak teljes munkaidős programozók lenni. Az európai programozó hetet kiindulópontnak szánjuk, abban reménykedve, hogy egyre többen tartanak majd minden héten programozó hetet, és így jobb problémamegoldókká válnak.

Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) digitális menetrendért felelős bizottsági alelnök a következőket mondta: „Napjaink új műveltségi területe a programozás: alapvető készségkészlet mind a lányok, mind a fiúk számára. Nem unalmas számítástechnika-óra, hanem olyan módszer, mellyel a többi tárgyat is érdekesebbé lehet tenni. Vegyen részt az eseményeken, és tárja szélesre a digitális világra nyíló ablakot!”

Andrula Vasziliu (@VassiliouEU) oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos hozzátette: „Örömmel tölt el, hogy a programozás kezd megjelenni a uniós tagállamok nemzeti tanterveiben. Meg kell őriznünk a jelenlegi lendületet. A tanároknak elegendő támogatást kell biztosítanunk ehhez, ahogyan azt tavaly, a Megnyíló oktatás kezdeményezés elindításakor is jeleztük már.”

Milyen események lesznek majd?
Az események több csoportot céloznak meg: a kezdő programozóktól a haladókig, az új készséget elsajátítani kívánó munkakeresőktől a robotrajongókig és kockalányokig, mindenki találhat magának megfelelő programot.

Az iskolások megismerkedhetnek a programozással, a vállalatok pedig ingyenes órákat kínálnak a környezetükben élőknek.

A programozás egyaránt szól lányoknak és fiúknak, az iskolában és azon kívül is művelhető tevékenység. Le kell döntenünk a számítástechnikával és információtechnológiával társított tabukat – különösen, ami a szülők és a tanárok bevonását illeti.

Miért tanuljunk programozni?
A programozás segítségével jobban megérthetjük teljesen behálózott világunkat és megtanulhatjuk értékelni azt, hogy mi zajlik a képernyők mögött. A programozás az egyik olyan digitális készség, amelyre a fiataloknak szükségük van egyrészt ahhoz, hogy kreatív és társadalmunkban szerepet vállalni tudó polgárokká váljanak, másrészt pedig ahhoz, hogy helyt tudjanak állni jövőbeni munkahelyükön.

Mely országokban kapott helyet a programozás a nemzeti tantervben?
Több tagállamban építették már be a programozást a nemzeti tantervbe.
Kötelezővé tették: Bulgáriában, Cipruson, a Cseh Köztársaságban, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Lengyelországban és Portugáliában.
Választható lett: Dániában, Észtországban, Írországban, Litvániában és Olaszországban.

Háttér-információk
Az európai programozó hét Neelie Kroes digitális menetrendért felelős alelnök fiatal tanácsadói csoportjának kezdeményezése, melyet olyan programozói és oktatási mozgalmak is támogatnak, mint a CoderDojo és a Rails Girls. Felkarolták továbbá olyan prominens IT-vállalatok, mint a Facebook, a Microsoft, a Rovio, a Google, a SAP, az Oracle és a Liberty Global, és támogatói közé tartoznak az Európai Iskolahálózat és a digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíció is.

Hasznos linkek

Videók:

Forrás:
Az európai programozó hét (2014. október 11–17.) kínálata egyre bővül; Európai Bizottság; IP/14/1117, 2014. október 10.