Skip to main content
gazdaság

A Posta áramvonalasítása része az OTP-konkurens létrehozásának

Szerző: 2014. október 17.No Comments

„A posta most még inkább egy bazárhoz hasonlít, de a kormányzati elképzelés szerint hamarosan megváltoznak a viszonyok. Például a postás is kétszer csenget majd.

Némely postahivatal ma úgy fest, mint egy mini-ABC és egy bankfiók sajátos keresztezése, de a jövő postája más módon lesz sokszínű – írta aktuális lapszámában a Heti Válasz. A takarékszövetkezetek államosításának következményeiből, illetve a nemzeti közműszolgáltatói rendszerben rá szabható feladatokból adódóan egyes ablakoknál majd nem csak levelet és csekket lehet majd beadni, befizetni, de a befektetéseket és megtakarításokat is intézni lehet, sőt, a rezsiügyeket is. És még a postás is kétszer csenget majd, hisz a gáz-, és villanyórát is leolvassa majd, nem csak a leveleket és a nyugdíjat viszi házhoz.

A hetilap cikkében feleleveníti, hogy a Magyar Posta piacnyitása, majd új helyének keresése miért nem sikerült túlságosan jól eddig, illetve, hogy az új kormányzati elképzelés mögött az FHB Bankból érkezőknek (Szarka Zsolt, Lontai Dániel, Polacsek Csaba, Szauer Tamás) milyen nagy szerepük van; és hogy az üzleti stratégiájuk jelenleg a pénzügyi szolgáltatások, valamint az internetes vásárlások hatására felfutó csomagküldés fejlesztésére irányul.

De a Díjnet Holding megvételével az ajtót „nyithatóvá tették” abba az irányba is, hogy a postahivatalok a továbbiakban majd egyre inkább bankfiókként működjenek – hisz a vállalat tevékenységének közel harmadát pénzügyi, biztosítási szolglátatás teszi ki – és ezt erősítheti majd, ha a nemzeti közműszolgáltató cég megjelenésével a rezsiügyeket is a postán lehet majd intézni. A cikk végén Spéder Zoltán, az FHB Bank elnöke is hivatkozási ponttá válik a Magyar Posta víziójával kapcsolatban; azzal, hogy „neki sikerülhet az ország legnagyobb pénzügyi hálózatának létrehozása a takarékok és a postai hálózat összeboronálásával”.”

—————————-

„A Magyar Posta áramvonalasításával nemcsak életben tartása a cél, hanem egy olyan nemzeti pénzügyi központ létrehozása, amely – a takarékszövetkezetek közreműködésével – akár a piacvezető OTP-nek is méltó vetélytársa lehet. Részletek a friss Heti Válaszban.

Hamarosan az egyik legfontosabb céggé válhat az emberek életében a Magyar Posta. Az egyes hivatalok ablakainál nemcsak levelet vagy csekket fogadnak majd be, hanem kezelik megtakarításainkat, befektetéseinket, eladnak állampapírokat, intézik hatósági és rezsiügyeinket. A postás pedig tényleg kétszer csenget: kihordja a leveleket, küldeményeket, de leolvassa a gáz-, a villany- vagy a vízórát is.

Kulcsszerepet szán ugyanis a Magyar Postának az Orbán-kormány a formálódó nemzeti pénzügyi szolgáltatások és az Első Nemzeti Közműszolgáltató rendszerében is. E két fogalmat még az önkormányzati választási kampány hajrájában dobták be, jelezve: készen állnak már az alapok a pénzügyi és az energiaszektor átrajzolásához. Alig több mint egy év alatt az állam – meglévő érdekeltségei mellett – a hitelintézetek, valamint az áram- és gázszolgáltatók közel hatodára terjesztette ki a befolyását. Mindezzel a hitelezés felpörgetése valamint a rezsicsökkentés fenntarthatóvá tétele a cél.

E stratégia keretében készülhet a posta az újabb váltásra a bankvilágból – konkrétabban Spéder Zoltán milliárdos üzletember által elnökölt FHB Bankból – érkezett vezetők segítségével.

Hogyan fonódik össze a posta az FHB-val és a takarékszövetkezetek világával, és milyen szolgáltatásokat végez majd az állami közműcég számára? Erről bővebben az október 16-i Heti Válaszban olvashatnak…”

Forrás:
A Posta áramvonalasítása része az OTP-konkurens létrehozásának; HVG.hu; 2014. október 16.
Orbánék új vetélytársat adnak az OTP-nek?; Heti Válasz; 2014. október 16.