Skip to main content
gazdaságinformatika

Itt a szupergyors bank, ahol minden csak egy gombnyomás

Szerző: 2014. október 24.No Comments

„5 perc alatt online számlanyitás, utalások valós időben, kártyablokkolás és aktiválás gombnyomásra – ezt nyújtja a Number26, aminek fejlesztői az európai bankrendszer megreformálását ígérik.

Miért tart még mindig 2 napig Európában, hogy egy banki átutalás megjelenjen a számlakivonatban? – tették fel a kérdést a Number26 banki szolgáltatásokat nyújtó startup alapítói.

„Ma egy bankszámlanyitáshoz el kell menni a bankba egy rakás dokumentummal és nem kevesebb formanyomtatványt kell hozzá kitölteni. Ha semmiképpen sem akarunk bemenni a bankban, online is megoldható a folyamat, de ilyenkor postára kell adni a szükséges dokumentumokat, amik még inkább lelassítják a folyamatot”- vázolta a jelen helyzetet Valentin Stalf alapító egy startup versenyen. Ezzel szemben a Number26-nál semmilyen dokumentum eljuttatására nincs szükség, és az egész folyamat mindössze 5 percet vesz igénybe, ami után a bank egy video hívást kezdeményez, hogy megbizonyosodjon a jelentkező személy kilétéről, feltesznek néhány kérdést és be kell mutatni az útlevelet a webkamerába. Ezután postán érkezik a bankkártya, ami minden Mastercard elfogadóhelyen működik. Alapjában véve a rendszer semmiben sem különbözik a mostanitól, csak sokkal gyorsabb – írta meg a Techcrunch.

Ráadásul a telefonos applikációnak köszönhetően a tranzakciókat valós időben látják a felhasználók. „Néhány másodperccel az utalást követően látjuk a változást saját számlakivonatunkban. Valójában más banknál is ugyanez a folyamat történik, ők is valós időben látják a folyamatokat, csakhogy a jelenlegi infrastruktúrájukba nem tudják beolvasztani azokat a fejlesztéseket, amik lehetővé teszik, hogy az ügyfél is azonnal értesüljön.” – magyarázza az alapító.

Az applikációval egy gombnyomással le is tilthatjuk bankkártyánkat, és ha véletlenül mégis előkerül, ugyanígy újra aktiválhatjuk, nem kell megvárnunk míg a pénzintézet kipostázza az új kártyát. Ráadásul visszakereshető, hogy a fizetés hol történt, amiből az app statisztikát készít, így látjuk mennyi pénzt költöttünk el ruházati boltokban vagy éttermekben. Mivel a startup egy német bankkal áll partneri kapcsolatban, így a szolgáltatás egyelőre német nyelvterületen – Németországban, Ausztriában és Svájcban – elérhető, de várhatóan kiterjesztik szolgáltatásukat egész Európára.”

Forrás:
Itt a szupergyors bank, ahol minden csak egy gombnyomás; HVG.hu; 2014. október 22.