24 millió eurós projekt -Magyar siker a SCC-01-2014 kódszámú – Smart Cities and Communities pályázaton

„A Horizont 2020 program Smart Cities and Communities Lighthouse projects című – – SCC-01-2014 jelzésű – pályázati kiírásra összesen 20 pályázat érkezett be az Európai Bizottság illetékes hatóságához. Az október 13-án kommunikált döntés szerint a beérkezett pályázatok közül 5 pályamű felelt meg a kritériumoknak, majd az értékelést követően az erős versenyben összesen 3 pályázat esetén született pozitív támogatási döntés. Magyarország vonatkozásában a Miskolc Holding Zrt. és további 21 nemzetközi konzorciumi partner együttműködésével készített projekt pályázat könyvelhetett el sikert a múlt héten a támogatótól megérkezett hivatalos tájékoztatást alapján. A konzorcium vezetője a spanyol CARTIF kutatóintézet, a magyar partnert a Vibercon Kft. segítette a konzorciumi partnerkeresés és a pályázat készítés során.

A „REMOURBAN” projekt markáns célokat határoz meg az „Okos Városok” létrehozása kapcsán, többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentését, a megújuló energiaforrások használatának elősegítését, hűtés-fűtés technológia korszerűsítését, intelligens közlekedési rendszerek kialakítását és fejlett információ-kommunikációs technológia alkalmazását akár egész városrészek szintjén. A projekt általános célja egy ún. fenntartható városregenerációs modell kidolgozása és alkalmazása a konzorciumi tagok által képviselt városokban, kiemelten 3 ún. világítótorony városban (Valladolid-Spanyolország; Nottingham-Egyesült Királyság; Eskisehir-Törökország). A fenntartható városregenerációs modellt a konzorcium elsősorban a közepes méretű európai városok számára készíti azzal a céllal, hogy az adaptálható modell révén hozzájáruljon az „okos várossá” válás folyamatának jelentős felgyorsításához. A projekt keretében sor kerül az ún. követő városok (Miskolc és Seraing-Belgium) Intelligens és Fenntartható Városfejlesztési Tervének elkészítésére, valamint ún. kísérleti körzetek kijelölése, felmérése és auditálása infrastruktúrafejlesztési projektek előkészítése céljából.

A projekt időtartama 60 hónap, teljes költségvetése csaknem 24 millió euró, melyből több mint 21,5 millió euró vissza nem térítendő támogatás. A támogatási intenzitás 70-100% közötti attól függően, hogy az adott konzorciumi partner profit-orientált vagy non-profit társaság. Jelenleg a Támogatási Szerződés aláírásának előkészítése folyik a konzorciumi partnerek intenzív együttműködése mellett. A projektben összesen 5 város, 3 kutatóintézet, 11 ipari vállalat és 3 egyéb típusú szervezet vesz részt.”

Forrás:
24 millió eurós projekt -Magyar siker a SCC-01-2014 kódszámú – Smart Cities and Communities pályázaton; Nemzeti Innovációs Hivatal; 2014. október 20.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.