Skip to main content
Internetközigazgatás: magyartávközlés

Varga Mihály távközlési szolgáltatókkal egyeztetett

Szerző: 2014. október 26.No Comments

„A távközlési adó kiterjesztését az internetes telefonszolgáltatásokra az indokolja, hogy nagyon sokan áttértek az adókötelezett hagyományos telefonszolgáltatások igénybevételéről az internetes telefonálásra – mondta Varga Mihály szerda délután a szolgáltatók képviselőivel folytatott egyeztetésen.

A miniszter által kezdeményezett megbeszélésre azt követően került sor, hogy napvilágot látott a szaktárca törvénymódosítási tervezete, amely tartalmazta a távközlési adó kiterjesztését. A miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az internetforgalom után fizetendő távközlési adót a szolgáltatóknak kell befizetniük. Az igazságos közteherviselés azt diktálja, hogy az adóelkerülést lehetővé tevő kiskaput bezárjuk. Továbbra is az a célunk, hogy ne a családokat és a munkát adóztassuk, hanem a fogyasztásból és a forgalomból folyjon be a költségvetési bevétel.

A miniszter tisztázta a szolgáltatókkal azt a félreértést, hogy itt egy új adó bevezetéséről van szó. A törvényjavaslat az adóelkerülési lehetőség megszüntetésére, és nem az internethasználat általános megadóztatására szolgál.

A szolgáltatók képviselői nyitottak voltak a probléma közös megoldására, felvetődött az a lehetőség is, hogy az ügyfelek után a szolgáltatók átalánydíjat fizetnek. A miniszter megfontolásra érdemesnek tartotta azt a felvetést, hogy felső korlátot vezessenek be, és azt is, hogy az alacsony adatforgalmat ne terhelje adó.

Az egyeztetés zárásaként Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat módosítására a parlamenti vita lezárásáig van lehetőség.”

Forrás:
Varga Mihály távközlési szolgáltatókkal egyeztetett; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2014. október 22.
Lásd még: T/1705 Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról; Országgyűlés; 2014. október 21-