Felgyorsítják az operatív programok munkáit

„Lázár János miniszter arra utasította az érintett tárcákat, minél előbb végezzék el az operatív programok beadásához kapcsolódó feladatokat, hogy a kormány az eredetileg meghatározott november végi határidőnél előbb, várhatóan még a hónap közepén megküldhesse az újabb változatot az Európai Bizottságnak – nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

A helyettes államtitkár elmondta: a stratégiai irányok nem változtak, a részletszabályokról folynak az egyeztetések a bizottsággal, a tárcák ez alapján dolgoznak a szükséges dokumentumokon.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: az uniós források felhasználásában tartalmilag fókuszált pályázati rendszernek kell működnie, azokra az ágazatokra kell koncentrálni, amelyekben munkahelyeket lehet teremteni, illetve azokra a területekre, ahol a technológiai fejlesztési igények az ország ipari termelését, az exportképességet növelik.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a kormány célul tűzte ki a megyei jogú városok bekapcsolását jobb minőségű utakkal az autópálya-rendszerbe, illetve az autópályák országhatárig történő kiépítését. Továbbra is fontos kérdés a kisgazdaságok, a vállalkozások, a magas munkaerőigényű szektorok támogatása, a kisvállalkozások exportképességének erősítése.

Csepreghy Nándor elmondta: az első pályázati kiírásokban is megjelent a kisvállalkozások exportpiacra lépésének támogatása, a kapacitásbővítés.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy november 10-én pályázati beadási dömping várható.

Kifejtette: október elején a kiírások megjelentek, a beadásra 30 napos felkészülési lehetőséget adtak, ezzel az új pályázati rendszerben esélyegyenlőséget teremtettek a források megszerzésére.

Várhatóan a jövő hét elején megjelennek a pályázat beadásához szükséges kitöltő programok, november 10-én nyílik meg a beadási lehetőség. Ez az igazságos rendszer azt is jelenti, hogy mindenkinek egyenlő eséllyel, azonos hozzáférési lehetőséggel, világos elbírálási szempontokkal indulhat a források megszerzéséért – tette hozzá a helyettes államtitkár.”

Forrás:
Felgyorsítják az operatív programok munkáit; Miniszterelnökség; 2014. október 28.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.