Skip to main content
Internetközigazgatás: magyar

Ebben a formában nem lehet bevezetni az internetadót

Szerző: 2014. november 1.No Comments

„ A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

A kormányfő indoklásul azt mondta: azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert kialakult „egy félelmeket előhívő vízió”, amely kezelhetetlenné teszi a vitát, vagyis „a vita félrecsúszott”, „nincs meg a közös alap”; hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni – mert „a távközlés áthúzódik az internetre” -, ráadásul ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük.

Az emberek azonban megkérdőjelezik az egész ésszerűségét, „ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem” – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről, mert „választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe”.

A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható – fűzte hozzá. A kormányfő a rádióműsorban kiemelte, továbbra is cél, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték. Ez egy több száz milliárd forintos projekt, és „ezzel Európa élmezőnyébe fog Magyarország kerülni” – közölte a miniszterelnök.

A miniszterelnök beszédének leirata itt olvasható.”

Forrás:
Ebben a formában nem lehet bevezetni az internetadót; Miniszterelnökség; 2014. október 31.
Lásd még: Az NGM kezdeményezte a távközlési törvény kiterjesztéséről szóló javaslat visszavonását; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2014. október 31.