Könyvbemutató az NKE-n

„„Hungarian Public Administration and Administrative Law” címmel jelent meg könyv a magyar közigazgatás–tudomány állapotáról és az elmúlt 25 évéről. A kiadványt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületének Konferencia termében mutatták be október 30-án.

Az eseményt Dr. Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese nyitotta meg, aki a többi között elmondta, hogy az angol nyelvű kiadvány Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Dr. Rixer Ádám, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közigazgatási Jogi Tanszékének vezetője szerkesztésében jelent meg, amelyhez Dr. Kukorelli István jogtudós professzor írt előszót.

A rektorhelyettes hozzáfűzte: a könyv a Károli Gáspár Református Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésének gyümölcse, amely összesen huszonhárom szerző írásait tartalmazza. A szerzők között vannak rektorok, alkotmánybírók a Kúria elnöke is jegyez egy fejezetet a műben, de számos professzor, docens, akadémiai kollégák írásai is olvashatók a hét részből és tizenkilenc fejezetből álló kiadványban. „Ennek a könyvnek az elsődleges célja, hogy külföldön, elsősorban akadémiai, szakmai körökben megismerjék a magyar közigazgatás, illetve államrendszer elmúlt 25 évének legfontosabb fejleményeit. „- tette hozzá Kis Norbert.

Prof. Dr. Halász Iván, az NKE tanszékvezető egyetemi tanára a könyvvel kapcsolatban elmondta, hogy egy egységes szempontok szerint szerkesztett írásról van szó, ami tartalmaz tudományos, leíró és vita részeket is. Hangsúlyozta, hogy szerinte több szakma is profitálhat a könyvből, hiszen mindenkinek hasznos, legyen az illető alkotmányjogász vagy kisebbségi jogokkal foglalkozó szakember. Halász Iván szerint a kötet egyik nagy erénye, hogy a legtöbb kérdést történeti kontextusban is bemutatja, főként az elmúlt 25 év szemszögéből, de azért vannak régebbi utalások is, akár a közszolgálati, akár az államszervezeti részre vonatkozóan.

Pálné Dr. Kovács Ilona, a Pécsi Egyetem tanára és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja szerint a könyv a generációváltozást szimbolizálja, hiszen a szerzői főként érett ifjú, vagy középgenerációs tudósok. Kovács Ilona szerint a könyv rendkívül fontos vállalkozás abból a szempontból, hogy lehetőséget ad mind a külföldi, mind a belföldi közigazgatási szakmának megismerni a jelenlegi helyzetet és meg is értetni azt. A Pécsi Egyetem tanára szerint abból a szempontból is kiemelkedő a könyv, hogy a szerzők, illetve a szerkesztők jelentős terjedelmet szántak a magyar közigazgatás-tudomány elmúlt huszonöt évének bemutatására.

Dr. Baranyai Gábor, a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos, hiánypótló műnek nevezte a könyvet, ami véleménye szerint kár, hogy nem korábban jelent meg. „Úgy gondolom, hogy a magyar közigazgatás alapvetően európai összehasonlításban is jó minőségű és ez a könyv mindenféle szempontból egy hasznos eszköz ahhoz, hogy tovább tudjuk építeni a közigazgatás-tudományban elért eddigi eredményeket és ezeknek hírét tudjuk vinni a nagyvilágban.”- hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Dr. Kis Norbert a rendezvényen elmondta, hogy az angol nyelvű könyv a néhány éve elhunyt Lőrincz Lajos akadémikusnak lett dedikálva. A neves professzor a közjog és a közigazgatás-tudomány nemzetközileg elismert, iskolateremtő kutatója volt. Az ő szellemiségét viszi tovább a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem is.”

Forrás:
Könyvbemutató az NKE-n; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2014. október 31.
Hungarian Public Administration and Administrative Law; Schenk Verlag

A bejegyzés kategóriája: jog, közigazgatás:magyar, szakirodalom
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.