Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetművelődés

L. Simon László és Seszták Miklós az Infotér 2014-en

Szerző: 2014. november 10.No Comments

„L. Simon László azokról a dilemmákról beszélt előadásában, amelyekkel a kormányzati munkában is érdemes lesz foglalkozni. „A kormányzat számára nem csak az a fontos, hogy milyen módon küzdünk az internet-penetrációban való belső hátrányunk ellen, nem csak az a fontos, hogy hány háztartásban van szélessávú internet, hogy hány közintézményben lesz ingyenesen elérhető wifi. Az is fontos, hogy az interneten elérhető tartalmaknál az oktatásban el tudjuk-e azt érni az előttünk álló évtizedekben, hogy mindenképpen használjanak minőségi tartalmakat. Az is fontos, hogy a magyar nemzeti kultúra és örökség szempontjából meghatározó értékeket mi digitalizáljuk és mi tároljuk őket a saját szervereinken. Az is fontos, hogy minél több adóbevételt tartsunk az országon belül és azt visszaforgassuk az iparágba, ilyen módon képezve újabb adóbevételeket, valamint az is fontos kell hogy legyen, hogy valamiféle valóságos referenciaként bíró tartalmak szolgálják az élethosszig tartó tanulást” – fogalmazott az államtitkár.”

———

„ Magyarország fenntartható gazdasági növekedésének egyik legfontosabb húzóereje lehet az infokommunikációs szektor további erősödése – hangsúlyozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az Informatika a Társadalomért Konferencián tartott előadásában, Balatonfüreden.

Seszták Miklós hozzátette: a kormány az IKT-iparágra nemcsak a nemzetgazdaság egyik lehetséges kitörési pontjaként tekint, hanem olyan eszközrendszerként, amely képes elősegíteni, hogy az ország állampolgárai jobb, kényelmesebb és tartalmasabb életet éljenek. A miniszter előadásában rámutatott: az infokommunikáció térnyerése a vállalkozásokat új lehetőségekhez, új piacokhoz juttatja, hatékonyabb működést eredményez, a felszabaduló erőforrások pedig újabb fejlesztéseket és további munkahelyek létrejöttét segítik elő. A fejlesztési tárca vezetője szerint a hazai IKT-szakma világszínvonalú felkészültségét számos projekt dicséri. Mint mondta: „Fejben nagyok vagyunk.”

A fejlesztési miniszter emlékeztetett: Magyarország egy körültekintően előkészített programmal indul neki a 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetési időszaknak, amely egyaránt szem előtt tartja a szakmai és állami szereplők érdekeit, és a társadalmi igényeket. Az infokommunikációs fejlesztésekre a GINOP-ban rendelkezésre álló források hasznosításában a 2014 februárjában elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégia szolgál majd sorvezetőül.

Seszták Miklós kitért arra is: minden további fejlődési irány kiindulópontja, ezért a kormány kiemelt célként kezeli, hogy 2018-ig minden háztartás számára váljon elérhetővé a másodpercenkénti 30 megabites sávszélességű internet. Annak érdekében, hogy ehhez növekvő felhasználói igény is párosuljon, szükség van a digitális írástudás további fejlesztésére. A miniszter sikeres példaként említette a Digitális Közösség programot, amely Miskolcon és vonzáskörzetében több mint tizenhétezer pályázónak segített abban, hogy megtegyék az első lépést a digitális tudás megszerzéséhez.

A fejlesztési miniszter arról is tájékoztatott, hogy Magyarország elindult, és rendkívül jó eséllyel van versenyben a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union – ITU) soron következő, éves telekommunikációs világtalálkozója, az ITU Telecom World 2015 megrendezési jogáért. Az esemény az infokommunikációs szakterület egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett, világméretű rendezvénye.

A kormány a szakma jelen lévő szereplőivel közösen olyan országot épít, amely végre szinkronba kerülhet a világ technológiai trendjeivel – zárta előadását Seszták Miklós.”

Forrás:
Minőségi tartalmakat kell biztosítani az oktatásban; Weninger Andrea; Kultúra.hu; 2014. november 6.
Infotér – „Fejben nagyok vagyunk”; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. november 6.
Infotér Konferencia 2014 – Dr. Seszták Miklós miniszter nyitóelőadása ; Infotér; 2014. november 8. (videó )