Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Czunyiné Bertalan Judit: nem hátraarc a háromszintű KLIK

Szerző: 2014. november 16.No Comments

„Nem jelent visszalépést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítása – mondta az InfoRádiónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Czunyiné Bertalan Judit hozzátette: a KLIK átszervezéséről szóló javaslat várhatóan még az év vége előtt az Országgyűlés elé kerülhet

„A köznevelési törvény kétszintű szervezeti egységet nevesít a KLIK esetében. Mi arra teszünk javaslatot, hogy legyen egy közép-, azaz megyei szintű adminisztratív és döntéshozatalban az intézmények működését támogató szintje igazgatásilag a KLIKnek. Arra is javaslatot fogunk tenni, hogy a járási tankerületeket úgy megerősítsük, hogy az intézmények közvetlenül érezhessék az állami fenntartó jelenlétét a szakmai támogatásban, irányításban és a működésben is” – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Czunyiné Bertalan Judit hozzátette: „gyakorlatilag a kétszintű irányítási rendszert háromszintűvé javasoljuk tenni annak érdekében, hogy egyrészt a működtetés szempontjából az intézmények napi dolgainak intézése helyben tudjon döntéshozatali szintig elérni a járási tankerületben, illetve a szakmai irányítás szempontjából is indokoltnak látjuk a sok intézményt és sok tanulót, pedagógust érintő rendszerben ezeknek az eljárásoknak a gyorsítását.”

„Ez nem hátraarc az eddigi centralizációhoz képest, az eszköz más, hiszen az állami fenntartás és irányítás megvalósul. A kétszintű igazgatás ilyen számú intézmény esetében nem mindig volt biztonságot nyújtó. A középszintű irányításban adminisztratív szinten biztosítani kell azt, hogy legyen a megyében egy döntéshozatali pont, egy hatáskörrel bíró szervezet, de a hangsúly ugyanúgy a járásokon marad, hiszen volt egy döntés, ami a magyar közigazgatást általában a járásokban és a járási szolgáltatásszervezésben látja, úgyhogy nemcsak az történik, hogy létrejön egy megyei szint, hanem a járási tankerületek megerősítését is tartalmazza ez a javaslatunk, azért, hogy az intézmények érezzék az erős fenntartói szervezet jelenlétét a napi működésük biztonsága érdekében” – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára…”

Forrás:
Czunyiné Bertalan Judit: nem hátraarc a háromszintű KLIK; Inforádió; 2014. november 12.