Skip to main content
közigazgatás: magyar

Lehetetlen volt mérni a közmunka hasznát

Szerző: 2014. november 17.No Comments

„Csak akkor tudjuk, hogy hatékony-e a közpénzek felhasználása, ha mérni tudjuk a teljesítményt – mondta Domokos László , az Állami Számvevőszék elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola konferenciáján. Szükség van a gazdasági teljesítményt sokoldalúan mérő indikátorokra – tette hozzá. Ha a bankok úgy kockáztatnak, hogy az államnak kell kezelnie ezt vagy helyt kell állnia, akkor a mérés nem is annyira egyszerű.

A közpénzek odaítélésekor nem határoznak meg konkrét célokat, ezért nem is könnyű ezeket mérni. Az ÁSZ ellenőrizte a hazai munkahelyteremtést és megőrzést elősegítő támogatásokat, amire 2004 és 2010 között 1850 milliárd forint. Az ezermilliárdok azonban nem javították Magyarország kedvezőtlen foglalkoztatási helyzetét. A támogatási programok az ágazati és strukturális sajátosságokat nem kezelték – vélekedett Domokos László. Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatást sem tudták igazán jól ellenőrizni, mert a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra való visszajutásáról nem álltak rendelkezésre összehasonlítható adatok.

Az EU-pénzekkel kicsit más a helyzet. Ott vannak célindikátorok, a hazai fejlesztéseknél viszont nincsenek. Domokos szerint érdekes, tudathasadásos helyzet, hogyha uniós pénzt használnak fel, akkor mérik a teljesítményt, a hazainál viszont nem. Pedig kerékpárutakat hazai és uniós pénzből is fejlesztettek, utóbbinál mégsem ellenőriztek. A teljesítményértékelés azonban nem garantálja, hogy hatékonyabb legyen a felhasználás.

Magyarországon hiányzik a közpénzek elköltésének kultúrája – emelte ki Domokos, aki szerint forintos, hogy a közpénz elköltése teremtsen mérhető értéket.”

Forrás:
Lehetetlen volt mérni a közmunka hasznát; Világgazdaság Online; 2014. november 14.