Skip to main content
közigazgatás: magyar

A kis kórházakban megszűnhet az aktív ellátás

Szerző: 2014. november 21.No Comments

„Még meg sem született a jogszabály a kórházi rendszer újabb átszervezéséről, lapunk információi szerint a megyékben már megkezdődött az alkudozás. A kórházak igazgatói és a hatóságok igyekeznek felkészülni az egyelőre csak sejtett átalakításokra, az esetleges osztály- és részlegbezárásokra.

A Világgazdaság az elsők között értesült az egészségügyi államtitkártól a közelmúltban arról a kormányzati szándékról, hogy a jövő évben már megyei, illetve térségi rendszerben működik majd az egészségügyi szakellátás. Először a lakosságszám alapján meghatározzák azt a finanszírozási keretet, amiből megyénként működtetni kell a szakellátást, majd a kórházakat fenntartó Gyemszi, az egészségbiztosító, az ÁNTSZ és az intézményvezetők közösen döntenek arról, hogy milyen struktúrában folyjon a jövőben a betegellátás. Mint Zombor Gábor fogalmazott: helyben kell dönteni arról, hogy az azonos profilú kórházi osztályok, részlegek közül megtartsák-e mindegyiket.

Az átszervezés lényege, hogy olcsóbbá és egyúttal hatékonyabbá is tegyék az ellátórendszert. Nem csak a pénzhiány, hanem a humánerőforrás hiánya, valamint a működéshez szükséges eszköz- és infrastruktúra-igény is kikényszeríti ezt – mutat rá a Magyar Kórházszövetség. A kórházigazgatókból álló szakmai grémium ez év októberi javaslatai között is kiemelt helyen szerepel a fekvő- és járóbeteg-ellátás „erősebb integrációja”.

Az egyes térségek kórházi és szakrendelői ellátása várhatóan egy-egy központ köré szerveződik majd, ezek minden bizonnyal a helyi csúcsintézmények, az egyetemek, a nagy megyei kórházak lesznek. Bár azt is több helyen elmondta az államtitkár, hogy az átalakítás nem jelent majd kórházbezárásokat, a kisebb kórházakban a jövőben nagy valószínűséggel nem lesz majd aktív betegellátás – sebészet, nőgyógyászat stb. -, ehelyett ápolási és szociális feladatokat fognak majd ellátni a „profilváltás” után.

A különösen drága, speciális ellátásokat a térségi centrumokban lehetne igénybe venni – egy térség 3-4 megyét, 1,2-1,5 millió embert foglalna magában. A legerősebb lobbizás a fővárosban várható, ahol számtalan országos intézet, egyetemi klinika és az egyik legnagyobb gyógyintézmény, a Honvédkórház működik. Itt, mint az államtitkár közölte, két alternatíva lehet. Az egyik, hogy Budapestet, Pest megyét és az ide betegeket küldő régiót egy egységként kezelve szervezik meg az ellátást, az országos alapelvek szerint. A másik, hogy Budapestet is több területre osztják fel. Az biztos, hogy a gyermekkórházakat, és az országos intézeteket külön fogják kezelni.”

Forrás:
A kis kórházakban megszűnhet az aktív ellátás; Világgazdaság Online; 2014. november 20.