Skip to main content
közigazgatás: magyar

Átkerül-e a BKK a városigazgatás kezébe?

Szerző: 2014. november 24.No Comments

„Jövő szerdán ülést tart a Fővárosi Közgyűlés, amely sok más mellett dönthet a közlekedésszervezési és a városigazgatási koncepció alapelveiről is – írja a Budapest.hu. Az előbbire vonatkozó javaslat szerint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK) a Budapesti Városigazgatás Holding (BVH) Zrt.-be integrálnák.

A Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, Józsefváros polgármestere által jegyzett, a közlekedésszervezési koncepció alapelveire vonatkozó javaslat szerint a BKK Zrt. és a főváros közötti, a BKV Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlására irányuló megbízási szerződést, így a BKK-nak a BKV feletti egyes tulajdonosi irányítási, utasítás adási jogait megszüntetnék.

A BKK Zrt.-t leválasztanák a BKK-ról, majd mindkét céget a Budapesti Városigazgatás Holdingba integrálnák, a főváros egyes tulajdonosi jogainak gyakorlását így átadnák a BVH-nak.

Jelenleg a BKK ellátja a neki átadott közlekedésszervezői és közútkezelői, valamint taxiállomás-üzemeltetési, behajtási és parkolásirendszer-működtetési feladatokat, továbbá közlekedésfejlesztési projekteket készít elő és valósít meg. A javaslat szerint a helyi közösségi közlekedés szervezése és ellátása iránt megfogalmazott tulajdonosi, szakmai, finanszírozási igények biztosítása érdekében „célszerű és indokolt a BKK és cégcsoportja jelenlegi elemzése és felülvizsgálata”.

Ez maradna a BKK-nál
Az előterjesztés szerint a közlekedésszervezői feladatellátás alapvetően továbbra is a BKK feladatkörét képezné. A közutak kezelésével, fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos közfeladatokat azonban – mint olvasható – a „jelenleginél hatékonyabb” ellátásuk érdekében elvennék a cégtől, és a BKK Közút kapná meg őket. A jövőben önálló gazdasági társaságként működő BKK Közút a saját nevében és javára szedné be a közútkezelési díjakat, és ugyancsak oda csoportosítanák át a taxiállomásokkal kapcsolatos feladatokat. A személyszállítási szolgáltatás és az azt közvetítő szolgálatok ellenőrzése a BKK-nál maradna.

A közlekedésfejlesztési projektekkel kapcsolatban arról írnak, hogy célszerű lenne, ha a BKK a már folyamatban lévő és közeli lejárású fejlesztési feladatokban eljárna a mielőbbi lezárás érdekében. A többi folyamatban lévő vagy tervezett fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokat pedig megosztanák a Főpolgármesteri Hivatal, a BKK, a BKK Közút, a BKV és az Enviroduna között.

A Fővárosi Közgyűlés november 26-án első napirendi pontként tárgyalhatja – zárt ülésen – a Budapesti Városigazgatósági Koncepció alapelveinek meghatározását, és meghozhatja a városüzemeltetési feladatok ellátásának rendszerére irányuló előzetes döntéseket. Ehhez a napirendi ponthoz kapcsolódik a közlekedésszervezési koncepció alapelveinek meghatározásáról szóló javaslat. A testület ezek mellett még ötvenöt javaslatról dönthet szerdán.”

Forrás:
Átkerül-e a BKK a városigazgatás kezébe?; mno.hu/MTI; 2014. november 20.