Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

Felgyorsulnak az állami IT-hálózatok

Szerző: 2014. november 25.No Comments

„November végén zárul a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt (NHP), amelyben a NISZ Zrt. Európai Uniós támogatással modernizálta az állami intézmények hálózati berendezéseit. Az 1,6 milliárd forintos projektben csaknem 1000 hálózati eszközt (főként nagy kapacitású routereket) telepítettek és helyeztek üzembe járási hivatalokban, kormányablakokban, a Legfőbb Ügyészségnél és a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél.

A NISZ ZRt. sikeresen zárhatja november végén a „Kormányzati intézmények telephelyein végberendezések modernizációja” elnevezésű, az Európai Unió 1,6 milliárd forintos támogatásból megvalósuló projektjét. A projekt során a NISZ az elérhető legkorszerűbb elektronikus hírközlési eszközöket és szolgáltatásokat integrálta az állami intézmények által használt hálózatba, összesen csaknem 1000 eszközt telepítettek és helyeztek üzembe.

A hálózati eszközök korszerűsítése öt nagyobb területet érintett:
1. állami intézmények budapesti, központi telephelyei
2. kormányablakok
3. járási hivatalok
4. Legfőbb Ügyészség
5. Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az intézmények eszközparkjának modernizációja magában foglalta a hálózati berendezések cseréjét, az elérési hálózat sávszélesség-bővítésének előkészítését és a kormányzati célú távközlési szolgáltatásokat támogató rendszerek funkcionális fejlesztését. Ezzel a hagyományos csatornákról fokozatosan a modern, online platformokra kerül át az intézményi kommunikáció, mely jelentősen csökkenti az intézményekben az információs és kommunikáció-technológiai kiadásokat.

A projekt része volt Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) virtuális kapujaként működő, úgynevezett Határvédelmi Rendszer (HVR) megerősítése és bővítése is, erre az NTG felhasználók számának gyors bővülése miatt volt szükség. A HVR biztosítja az átjárást a zártláncú hálózatként működő NTG-ből a publikus internet felé.

Az EKOP 2.2.4 projekt fejlesztései összhangban állnak a Magyary Program stratégiai célkitűzéseivel, az állami működés hatékonyabbá tételével és a közszolgáltatások színvonalának emelésével. A projekt során megújult eszközpark olyan modern infrastruktúrát biztosít, mely a jövőben lehetővé teszi további intézmények csatlakozását és új szolgáltatások bevezetését is.

Projekt adatlap
Név: Kormányzati intézmények telephelyein végberendezések modernizációja – NHP
Kódszám: EKOP-2.2.4-2012-2012-0001
Operatív program: Elektronikus Közigazgatási Operatív Program
Kedvezményezett: NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.
Projekt indulása: 2012. december 1.
Projekt zárása: 2014. november 30.”

Forrás:
Felgyorsulnak az állami IT-hálózatok; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2014. november 19.
EKOP-2.2.4 – Kormányzati intézmények telephelyein végberendezések modernizációja; Széchenyi 2020