Skip to main content
gazdaságtársadalomtávközlés

Digitális város épül

Szerző: 2014. december 3.No Comments

„Nyíregyházán indul a Digitális Magyarország program – jelentette be a nemrég megrendezett T-Systems Symposiumon Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A társaság nem csak az infrastruktúra fejlesztéséből, hanem az oktatásból is jócskán kiveszi a részét. A most elnyert mobilfrekvenciák egyik legnagyobb haszna pedig a lakossági mellett az ipari felhasználású internet elterjesztésében lehet.

– A T-Systems Symposiumon elhangzottak szerint a kormányzati partnerség mentén a Magyar Telekom Nyíregyházán kezdi meg a Digitális Magyarország megvalósítását. Mi a program legfontosabb jellemzője?
– Úgy gondolom, abban egyedülálló a program, hogy nem egy-egy részterületben gondolkodik, hanem ökoszisztémában. Egyszerre kívánja fejleszteni a digitális infrastruktúrát, az ennek használatához szükséges kompetenciákat és az elérhető szolgáltatásokat. Mindebbe pedig bevonja a helyi lakosokat, vállalkozókat, az infokommunikációs szektor szereplőit. A célja pedig ismert: 2018-ra minden magyar háztartásban legyen elérhető a szélessávú internet, legalább 30 megabit/másodperces sebességgel.

– Miért Nyíregyházára esett a választás?
– A program akkor lehet sikeres, ha egyszerre foglalkozunk mind a három pillérrel. Az egész országra kiterjedően ez viszont túlságosan is nagy falat lenne, ezért kellett egyetlen várost kiválasztani, ahol széles fronton tudunk előrehaladni. Nyíregyháza több szempontból is ideális választás. Elég nagy, de nem túl nagy, így kezelhető lesz a projekt. Másrészt már most is virágzó ökoszisztéma alakult ki itt, vállalkozásokkal, felsőoktatással, kiváló az együttműködés a város és a piaci szereplők között. Ráadásul országos szinten is jelentő vállalatok is működnek a városban: Michelin, National Instruments, Lego.

– Mennyiben lesz más a Nyíregyházán elinduló fejlesztés, mint a már futó szolnoki T-City program?
– Nem véletlen a választás. Szolnok inkább a saját innovációink kísérleti terepe, ahol valós körülmények között tesztelhetjük megoldásainkat, például egy városi kártyarendszert. Az ottani innovációk viszont nem alkotnak rendszerszintű egészet, és sokkal kisebb jelentőségű az infrastruktúra fejlesztése vagy az oktatás is. Nyíregyházán viszont mindezt egységben tervezzük fejleszteni. Van másik oka is, miért kerestünk új várost. Szerettünk volna mintegy a nulláról indulni, hogy lássuk, milyen kihívásokkal, problémákkal kell szembenéznünk menet közben, mennyi pénzt, erőforrást igényel a komplex program.

– Milyen feladatokat fog ellátni a Magyar Telekom ebben a fejlesztésben?
– Értelemszerűen nekünk jut a hálózat kiépítésének feladata, és 2015 végére a város minden háztartása számára elérhetővé tesszük a legalább 30 megabites internetkapcsolatot. A tevékenységünk ugyanakkor nem korlátozódik erre. Nagyon is kivesszük a részünket az oktatásból, olyannyira, hogy először inkább itt lesz látványos előrelépés. Okosdigitális néven már működik egy programunk, amelynek keretében eddig 35 ezer diákot oktattunk a biztonságos mobil- és internethasználatra. Korábban Mobilsulinak hívtuk.

Nyíregyházán az első körben négyezer fiatal oktatását végezzük el, mert a tudatos internethasználatot bizony nekik is el kell sajátítani. Az oktatás finanszírozását is magunkra vállaltuk, a szolgáltatások fejlesztésében viszont nagyon számítunk a a teljes ökoszisztéma közreműködésére.

– Hogyan fognak továbblépni, ha Nyíregyházán megvalósítják a programot? Városról városra haladnak, vagy akkor már nagyobb régiók fejlesztésének is neki lehet állni?
– Ezt most még nem lehet megmondani. Először látnunk kell, hogy mennyi időt, mennyi munkát igényelnek az egyes feladatok. Sokat kell tanulnunk ebből az egy programból, és csak utána lehet dönteni arról, hogyan érdemes továbblépni.

– A közelmúlt másik nagy eseménye a mobilfrekvenciákra kiírt pályázat sikeres lezárása volt. Milyen lehetőségeket kínálnak a Magyar Telekomnak a most elnyert mobil frekvenciák?
– Mostantól sokkal gyorsabban tudjuk fejleszteni a mobilinternet-penetrációt. Ennek nem csak a lakossági előfizetők vagy az internetre kötött okostelefonok és a táblagépek számának növelése szempontjából van jelentősége. A kibővült frekvenciatartomány kiváló lehetőséget teremt az m2m vagy például az okosmérés fejlesztéséhez. Megjelenhetünk új piacokon, bővíthetünk meglévő piacokat – az intenzív növekedésről átállhatunk az extenzív növekedésre is.

A jó minőségű 4G hálózat önmagában is képes arra, hogy Magyarországra vonzza a tehetségeket: ha valaki mobil alkalmazások fejlesztésében gondolkodik, akkor érdemes lesz Magyarországra jönnie, mert itt van Európában az egyik legjobb mobil infrastruktúra.

– Milyen ütemterv szerint halad a Magyar Telekom a 4g hálózat fejlesztésével?
– Magyarországon vezető pozícióban vagyunk a 4g-lefedettségben, a lakosság számát tekintve 73 százalékos arányt értünk el, és a jövő év végére ezt 93 százalékra szeretnénk feltornázni. Ez elég komoly fejlesztési iramot jelent. De minél több embernek van állandó, mobilinternet-elérése, annál több lehetőség nyílik meg előttük, illetve a vállalkozások előtt szolgáltatások kínálására.

– Milyen szolgáltatásokat tervez a Magyar Telekom a 4g hálózaton?
– A 4g révén lesz lehetőség az igazi, valós idejű, nagy felbontású, esetleg interaktív videószolgáltatások és -alkalmazások elindítására mobil hálózatokon. Ez alapján számtalan ötletünk van. Néhány fejlesztés már kezd konkrét formákat ölteni, másokról még csak gondolkodunk, és biztosan lesznek olyanok is, amelyeket most még elképzelni sem tudunk. Az már eddig is bebizonyosodott, hogy bármilyen új technológiát vezetünk be, az villámgyorsan hozza magával az új alkalmazásokat. De emellett, ahogy említettem, óriási lehetőséget látunk a gép-gép közötti (m2m) kommunikációban, az ipari internetben vagy az Internet of Things-ben. Az is egyértelmű, hogy mindezt partnerségben csináljuk meg. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem tudunk minden új terméket mi magunk kifejleszteni, és nem csak nekünk lehetnek jó ötleteink. Számítunk a már piacon lévő cégekre és a csak ezután színre lépő startupokra is.”

Forrás:
Digitális város épül; IT Business; 2014. november 30.