A Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról szóló előterjesztés-tervezete

„A miniszter és a KLIK elnöke nevezi majd ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi (járási, fővárosi kerületi, megyeközponti és fővárosi) tankerületeinek vezetőit egy kormányrendelet-módosítás szerint. A tervezet kiépítené az iskolákat felügyelő szervezet egész országra kiterjedő hálózatát.

Módosulhat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló kormányrendelet, a január elsejétől várható változtatások célja – a kormany.hu oldalon közzétett előterjesztés szerint – a kiszámíthatóbb, eredményesebb és gazdaságosabb működés.

A tervezet, amelyet december 8-áig lehet véleményezni, egyebek mellett rögzíti, hogy a Klik központi szervből és területi szervekből áll. Területi szerve járási és fővárosi kerületi tankerület, valamint a megyeközponti és fővárosi tankerület.

A megyeközponti tankerület a területén működő szakképző iskolák, gimnáziumok, kollégiumok, pedagógiai szakszolgálati feladatot ellátó köznevelési intézmények, gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézmények esetében ellátja a KLIK szervezeti és működési szabályzatában rögzített egyes fenntartói feladatokat, valamint a székhelye szerinti járási tankerületi feladatokat.

A járási tankerület az általános iskolákkal és az alapfokú művészeti iskolákkal összefüggő fenntartói feladatokat látja el. A járási és fővárosi kerületi tankerület a megyeközponti és fővárosi tankerület szakmai iránymutatásával végzi tevékenységét.

Az előterjesztés szerint a járási és fővárosi kerületi tankerületet, valamint a megyeközponti és fővárosi tankerületet a tankerületi igazgató vezeti. Őt a miniszter egyetértésével a KLIK elnöke nevezi ki, illetve menti fel.

Rögzítik azt is, hogy a központ elemzi a fenntartása alá tartozó intézmények ellenőrzésének eredményeit, javaslatot tesz a miniszternek a közép- és hosszú távú fejlesztési tervek kidolgozására és a feladatkörében statisztikai adatokat gyűjt.”

Forrás:
Kiépítik a Klik egész országra kiterjedő szervezetét; HVG.hu/MTI; 2014. december 3.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról szóló előterjesztés-tervezete (zip-fájl)

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar, törvények, határozatok
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.