Skip to main content
gazdaság

Masszív terhet rónak ki a britek az adóoptimalizáló multikra

Szerző: 2014. december 5.december 6th, 2014No Comments

„Keményen vág vissza az országban tevékenykedő, de csak minimális adót fizető online vállalkozásoknak Nagy-Britannia. A pénzügyminiszter tegnapi bejelentése szerint az eddig adóelkerülés gyakorlatát űző cégekre 25 százalékos büntetőadót vet ki a kormány.

Új, az adóelkerülést gátló adót vezet be az Egyesült Királyság – jelentette be tegnap beszédében a brit pénzügyminiszter, George Osborne. Osborne parlamenti beszédében hangsúlyozta, hogy a multinacionális cégeknek is be kell fizetniük az őket megillető adóterheket. Ezt célozza az új adó, amelyet kifejezetten az olyan vállalkozásokra szabtak, amelyek különböző kiskapuk kihasználásával elenyésző adót fizetnek az Egyesült Királyságban szerzett profitjuk után. Az új adónemet „elterelt-profit adó” néven vezeti be a szigetország a pénzügyminiszter tervei szerint.

„Ma bevezetünk egy 25 százalékos adót a multinacionális cégek által az Egyesült Királyságban végzett működés nyomán generált profitra, amelyet mesterségesen visznek ki az országból” – mondta beszédében Osborne. „Ez nem fair a többi brit vállalkozással szemben. És nem fair a brit néppel szemben sem. Az üzenetem konzisztens és tiszta. Alacsony adók, de befizetésre kerülő adók.”

A pénzügyminisztérium tervei szerint az új adó mintegy 1 milliárd font (390 milliárd forint) bevételt termel majd a következő öt év folyamán és olyan cégeket céloz, amelyek ezelőtt túl alacsony adót fizettek. A 25 százalékos kulcsot április elsejei indulással vezeti be az ország, az új adónem részleteit, az elterelt profit definíciójával várhatóan december 10-én hozza nyilvánosságra a pénzügyminisztérium.

A remények szerint az új adó megakadályozza majd, hogy a nagy (jellemzően amerikai) vállalatok adóparadicsomokba mentsék az Egyesült Királyságban generált nyereséget. Ez a gyakorlat egyébként egész Európában súlyos problémát okoz, számtalan amerikai nagyvállalat (Amazon, Google, Facebook, Apple, de a Starbucks és egyéb cégek is) aktívan kihasználják az európai országok eltérő adózási szabályait és elképesztő sikerrel optimalizálják a társasági adóra vonatkozó adókulcsot – gyakorlatilag nulla közelébe. A Google saját adatai szerint például 17 milliárd eurós európai bevétele után parányi, 27,7 millió euró társasági adót fizetett be. A problémát itt már bemutattuk részletesen, az EU által az ügyben indított vizsgálatról pedig itt számoltunk be.

Amennyiben a brit példa működőképesnek bizonyul, a példát gyorsan követhetik a nagyobb európai országok, amelyek jelenleg elenyésző adóbevételre tesznek szert az adóoptimalizáló nemzetközi cégek tevékenysége nyomán. A brit példát így gyorsan követheti a problémával régóta birkózó Németország, Franciaország vagy Spanyolország is – ahogy minden bizonnyal a magyar kormány is közelről figyeli a fejleményeket.”

Forrás:
Masszív terhet rónak ki a britek az adóoptimalizáló multikra; Gálffy Csaba; HWSW.hu; 2014. december 4.