Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

„Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok!” – Dr. Pintér Sándor előadása

Szerző: 2014. december 13.No Comments

„Az Állami Számvevőszék 2014. december 12-én „Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok!” címmel rendezett szakmai szemináriumot. A rendezvény nyitóbeszédeinek sorát Dr. Pintér Sándor belügyminiszter kezdte meg felszólalásával, amelyben kitért a Belügyminisztérium szerepére az önkormányzati alrendszer tekintetében.

A Belügyminiszter előadása kezdetén méltatta a jó gyakorlat megosztásának elvét, amelyet az ÁSZ az elmúlt években sikeresen érvényesített a gyakorlatban. Mint kifejtette: az önkormányzati rendszer számos változáson esett át az elmúlt száz évben, amely során folyamatosan bővült az ellátandó feladatok köre. Az 1990-es években az önkormányzati feladatok köre úgy bővült, hogy azok ellátásához a megfelelő gazdasági hátteret nem biztosították – világított rá dr. Pintér Sándor.

Mindezek alapján indokolt volt az önkormányzati feladatellátás átalakítása, amelynek megkezdését akadályozta az önkormányzati alrendszert jellemző súlyos eladósodottság – folytatta beszédét a Belügyminiszter. Mint arra rávilágított: ennek megoldásaként került sor az adósságkonszolidációra. Ezzel kapcsolatban elmondta: a Stabilitási törvény rendelkezései az adósságállomány újratermelődésének megakadályozását szolgálják. Hangsúlyozta: az önkormányzatok tekintetében az eladósodás ezt követően eltolódott az önkormányzati tulajdonú, vagy részben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok irányába, ahol több mint 1000 milliárdos adósságállomány halmozódott fel. Ezek között vannak olyan kétes hitelek, amelyek mögött nincsen valós gazdasági teljesítmény, vagyis a megtérülés nem biztosított – emelte ki dr. Pintér Sándor. Mint említette: ennek ellenőrzése tekintetében számítanak az Állami Számvevőszék szakmai tevékenységére is.

Az önkormányzati létszámviszonyok (köztisztviselők létszáma) meghatározása is szükségessé vált – folytatta előadását a Belügyminiszter. Ennek érdekében gyakorlati elveken alapuló számításra lehetőséget adó általános képletet dolgozott ki a Belügyminisztérium – fejtette ki. Ez alapján az önkormányzati alrendszerben 25 ezer köztisztviselőt foglalkoztathatnának. Ezzel szemben ez a szám jelenleg eléri a 33.089 főt – hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban rávilágított: amíg ezt a többletet saját bevételekből finanszírozzák az önkormányzatok, addig a Belügyminisztérium nem avatkozik be, de amint ez a foglalkoztatás más önkormányzatok, vagy az állam terhére történik, úgy a megfelelő felügyeleti lépéseket meg fogják tenni.

Az önkormányzati alrendszerbe áramló támogatásokkal kapcsolatban kiemelte: Vis major helyzetek miatt jelentős összegeket kellett kifizetni az önkormányzatoknak, így indokolt ezen kifizetések felhasználásának ellenőrzése.

A tűzifa program tekintetében a Belügyminiszter rávilágított: számos önkormányzat vesz részt a programban, de több visszaélést is tapasztaltak a gyakorlati megvalósítás során.

A mezőőri rendszer esetében hangsúlyozta: a kialakítás során nagyobb együttműködést kell tanúsítaniuk az önkormányzatoknak. A közfoglalkoztatás tekintetében kifejtette: értékteremtő foglalkoztatásra van szükség, amelyre elsősorban a mezőgazdaság és az állattenyésztés területén van lehetőség.

A Belügyminiszter a jövő tekintetében egy olyan informatikai rendszer kialakításáról szólt, amellyel nyomon követhető lesz a bevételek és kiadások teljesülése. Ezt előreláthatólag március környékén próbajelleggel fogják elindítani először a Közép-magyarországi régióban – fejtette ki. A rendszer segítségével megállapítható, hogy mely tevékenység alulfinanszírozott, illetve hol keletkeztek olyan bevételek, amelyeket a köz javára kell fordítani – emelte ki a rendszer kapcsán.

Hangsúlyozta: preventív, előrelátó gazdálkodásra van szükség az önkormányzatok részéről, melynek keretében a költségvetés tervezése során először a saját lehetőségeket kell felmérni.

Az önkormányzatok saját ellenőrzései és utóellenőrzései fontosságát is hangsúlyozta, amely során az önkormányzatoknak javítaniuk kell költekezéseiket. Ennek feltételeit a belső kontrollrendszer kialakítása során kell megteremteni – emelte ki a Belügyminiszter.

Mint arra rávilágított: az önkormányzatok vannak kitéve a legnagyobb kísértésnek a korrupció tekintetben. E tekintetben leszögezte: Mindig a nem a helyes válasz!

Végezetül a munkahelyteremtéssel kapcsolatban kitért arra, hogy a közfoglalkoztatáson kívül is léteznek olyan önkormányzati eszközök, amelyek a munkahelyteremtést segítik elő. Lényeges és fejleszthető területekről van szó, amelyhez mind anyagi mind informatikai támogatást biztosítani fog a Belügyminisztérium- zárta előadását Dr. Pintér Sándor.”

Forrás:
„Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok!” – Dr. Pintér Sándor előadása; ÁSZ Hírportál; 2014. december 12.